Wyświetl pojedynczy post
element
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.09.2013, 23:07
cfa napisał(a):Wyświetl post
ale Frankowski, Głowacki, Żurawski, Szymkowiak, Brożek też tworzyli historię Wisły, tylko tą współczesną i byli z tym klubem na szczycie, sięgali seryjnie po tytuły
Ale ja tego nie podważam. Są zasłużonymi piłkarzami dla Wisły i każdy będzie o nich pamiętać.
Legendami dla mnie nie są, to za duże słowo.

Tak na luzie to odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby nie pieniądze to czy w/w piłkarze chcieliby usłyszeć o Wiśle.. być może któryś by chciał usłyszeć ale pewności nie ma.
Dlatego właśnie wracam do historii bo wtedy pieniądze nie były najważniejsze. Przykładowo za czasów Reymana nie pobierano żadnych pieniędzy. Nie, żeby to było coś normalnego na co dzień, ale taki Reyman mówił, że dla niego byłoby hańbą pobierać choćby złotówkę od Wisły. Symboliczne kwiaty z okazji rozegrania 300. meczu i kropka. Tfu, czasem zbierali wśród siebie jakieś datki, na organizację, symboliczny prowiant.
I wiem co dla nich Wisła znaczyła. Co da niej robili. Jak się dla niej poświęcali. Od siebie, od serca.
Walory sportowe też mieli niepodważalne - bardziej z odległych czasów to np. Jerzy Jurowicz (całe życie z Wisłą) występował na pozycji bramkarza. Grał u boku Reymana. Wiele lat pózniej.. w latach 90 dziennikarze wspominali, że mógł stać się bramkarzem wszech czasów ale wojna mu w tym przeszkodziła. Wieloletni kapitan Wisły zresztą. Bracia Kotlarczykowie (jeden był kapitanem Wisły, a drugi reprezentacji Polski, po blisko 300 spotkań dla Białej Gwiazdy, jak na ówczesne czasy prezentowali nowoczesny futbol). I można wymieniać.. i na deser Mieczysław Gracz - chyba jedyny piłkarz Wisły, który mógł pobić wszelkie rekordy strzelców Polskiej ligi zostawiając daleko w tyle Ernesta Pohla, Lucjana Brychczego czy Gerarda Cieślika. Coś 150 spotkań i.. 120 bramek. Maszynka do strzelania bramek. I przeklęta wojna zabrała mu kilka lat gry, najlepszy okres podczas którego nastrzelałby tyle bramek, że prawdopodobnie nikt by go nie dogonił. (co zresztą potwierdzają kronikarze sportowi)

A zakończę to pięknym przemówieniem Henryka Reymana (od 1:28) - www.youtube.com/watch?v=qsCxpSXKp70
Aż dreszczyk przechodzi..
Ostatnio edytowane przez element : 25.09.2013 o godz. 23:44.
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując