Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2013, 09:41
sambo napisał(a):Wyświetl post
Bardzo Cię proszę - argumenty "trzeba było czytać uważniej" do mnie nie trafiają.
To nie jest argument - tylko przypomnienie, że do poruszonego przez Ciebie tematu już się odniosłem i nie zamierzam się powtarzać. Jeżeli odebrałeś to jako złośliwość, to zapewniam cię, że nie taka była moja intencja.

Uważne czytanie Twojego postu prowadzi do wniosków:
Nie wierzę w Jarosława - wierzę w Boga.
Oceniam Jarosława jedynie z duzym prawdopodobieństwem.
A jakie są podstawy tego prawdopodobieństwa i jego siła, to wiesz tylko Ty.
Ty chyba również oceniasz Jarosława czy Korwina (negatywnie lub pozytywnie) z jakimś prawdopodobieństem, a "jakie są podstawy tego prawdopodobieństwa i jego siła, to wiesz tylko Ty".
To co piszesz to nie jest żadna argumentacja.
W kwestii " na jakiej podstawie twierdzisz, że "w tej kwestii" za PISu byłoby lepiej niż jest teraz." już Ci odpowiedziałem :
"mogę co najwyżej przyjmować jako wielce prawdopodobną na postawie znanych mi uwarunkowań, i tak też napisałem. Jeżeli Ty i kamikaze nie widzicie różnicy w podejściu do tematu "polskiego antysemityzmu" od strony PiS i od strony "salonu", to naprawdę wam współczuje. Zalinkowany przez Gwiaździstego artykuł był zresztą autorstwa posła PiS-u."

W kwestii Jedwabnego źle identyfikujesz problem, powtórze się jeszcze raz:

"Problemem nie jest to, że ktoś stwierdził że w Jedwabnym grupa kilkudziesięciu degeneratów (w tym byli współpracownicy NKWD, którzy później zostali niemieckimi żandarmami) zamordowała kilkuset Żydów. Problemem jest to, że Jedwabne jest od wielu lat przedstawiane jako potwierdzenie, że tak było wszędzie w Polsce w czasie wojny. Celują w tym opiniotwórcze mediach oraz "salonowi" politycy i autorytety, takie jak Bartoszewski."

Nie chodzi o to, by zaprzeczać że Jedwabne miało miejsce, bo to jest nie do obronienia. Chodzi o to, by pokazać że to był wyjątek, a nie reguła na okupowanych ziemiach polskich.

Jeśli zaś chodzi o Twoja wypowiedź dotyczącą antysemityzmu, homofobii i rusofobii - to wpierw należałoby oddzielić te tematy a nie wkładać je do jednego worka.
A to błąd,bo chyba zauważasz że wszytkie te tematy są wykorzystywane naprzemiennie przez oświeconych przedstawicieli naszych "elyt" do walenia jak w bęben w polski "ciemnogród" i zacofanie. Te trzy "tematy" to trzy kije do okładania każdego z nas. W latach 90-tych najczęściej był używany kij o nazwie "antysemityzm", obecnie w ruch doszły dodatkowe kije "rusofobii" i "homofobii". Ogólnie jednak ręka która trzyma te kije od lat jest ta sama. Wolisz patrzeć tylko na kije, na każdy z osobna - Twoja sprawa.

Następnie i najważniejsze ustalić - co to jest PIS.
Bo PIS to jest jeszcze pojęcie na tyle pojemne i jednocześnie na tyle banalne, że ustalenie co to jest jest decydujące.
Można bowiem traktować PIS jako również zaplecze ideowe Ojca Dyrektora - i to jest jedna sprawa.
I można traktować PIS jako Prezesa - i to jest druga sprawa, dla mnie najbardziej oczywista. Wielokrotnie się sprawdzająca.
Powstaje pytanie, kto tu kogo za łeb trzyma - czy Ojciec Dyrektor Prezesa, czy też odwrotnie. NIezależnie od tego wiem jedno: poglądy Ojca Dyrektora a poglądy Prezesa mają sie tak jak zasady islamistów i chrześcijan. Niby w wielu kwestiach podobne a jednak dwa swiaty
A to analiza polityczna, której nie powstydziłby się sam Palikot. Nie wiem z czym tu dyskutować, bo wiele ogólnych pojęć, a brak argumentów.

kamikaze napisał(a):
Podsumowując człowiek bez jaj (albo zwykła marionetka). Nie wykonano ekshumacji jak się należy, żeby nie było afery, że ruszyli kości. No ale dzięki temu mamy aferę na cały świat, że Polacy zapędzili żydów do stodoły i spalili ich tam, żeby zagarnąć ich majątki rzecz jasna Zdecydowanie coś poważniejszego niż profanacja do której rzekomo mogłoby dojść.
Aferę Jedwabnego nie wywołała ekshumacja, a dużo wcześnie publikacja Grossa. To nie Lech Kaczyński spędził Żydów do stodoły w Jedwabnym i to nie on ich podpalił. To nie Lech Kaczyński rozgłosił po całym świecie tezy o polskim antysemityźmie i nie on metodą miliona gwoździ w milion desek w każdej publikacji w Polsce i zagranicą, powtarzał że Jedwabne to standard na ziemi polskiej, a Żydzi bardziej bali się Polaków niż Niemców w czasie okupacji.
Nie znasz uwarunkowań związanych z ekshumacją i nie wiesz, czy podtrzymanie decyzji o ustalonym wcześniej zakresie badań nie było dla nas korzystne. Przecież niezależnie od tego prowadzone było przez IPN śledztwo, zeznawało kilkudziesięciu świadków i .....czy dopuszczasz do siebie myśl, że dalsze ekshumacje mogły tylko nam zaszkodzić.
PS. No chyba że wogóle negujesz, że Jedwabne miało miejsce i twierdzisz że zbrodni dokonali sami Niemcy.

sanderuss napisał(a):
Jesli(!) by sie okazalo ze Zydzi byli torturowani przed smiercia to trzeba zachowac sie jak dorosly facet i przyjac to na klate. Zaznaczyc ze w zbrodni brali udzial degeneraci i szubrawcy ale niestety to byli tez obywatele polscy i za to mozna prosic o wybaczenie. Waznym jest jednak podkeslenie sladow ze bralo tez w tym udzial ss i na potwierdzenie faktow przedstawic luski i dziury w czaszkach. Wojna to byl okrutna rzecz ale trzeba wziasc odpowiedzialnosc za czyny swoich obywateli.
Z tą pogrubiona częścią się zgadzam. Jak już napisałem powyżej, źle identyfikujecie problemy związane z tym tematem. Chyba nie sądzisz, że eksumacja oczyściłaby tych kilkudziesięciu mieszkańców Jedwabnego lub w jakiś sposób pomniejszyła ich winę:

1. Oddziałów SS nikt wówczas w mieście nie widział, było za to kilku niemieckich żandarmów.
2. Łuski znalezione w stodole zostały przebadane i część pochodziła jeszcze z 1 wojny światowej, a cześć z okresu po 1941 r. Dziur w czaszkach (tych odsłoniętych) nie stwierdzono - czyli osoby te spłonęły żywcem. Były to również niemowlęta i małe dzieci. Nie wiem skąd wiara, że w pozostałych czaszkach otwory by się odnalazły i to zmniejszyłoby wymiar okrucieństwa tej zbrodni.
3. W kwestii tego że brali w tym udział Niemcy i współodpowiedzialności. To że brali w tym udział niemieccy żandarmi, którzy swoją obecnością i podburzaniem ludności byli głównymi inicjatorami zbrodnia, to stwierdza śledztwo IPN i takie są oficjalne ustalenia.

To nie wina śp Lecha Kaczyńskiego, jak od kilkunastu lat pokazuje sie w mediach tą zbrodnię i jak próbuje się zrzucić winę tych kilkudziesięciu ludzi na kilkudziesięciomilionowy naród. Że zamiast kręcić filmy o rodzinie Ulmów lub zbrodni w Ciepielowie, wolimy kręcić filmy o Jedwabnym.
Ale najlepiej zrównać Lecha Kaczyńskiego z Michnikiem, ten drugi się ucieszy,a jedynym sprawiedliwym zostanie Korwin Mikke.

Cytat:
Jedną z najbardziej znanych zbrodni był także mord na czterech polskich rodzinach ze wsi Ciepielów Stary i Rekówka. Wielu Polaków z okolic Ciepielowa udzielało schronienia żydowskim uciekinierom lub wspomagało ich w inny sposób. W odwecie 6 grudnia 1942 niemiecka żandarmeria przeprowadziła ekspedycję karną, wymierzoną w rodziny podejrzewane o ukrywanie Żydów. W kilku domach odkryto uciekinierów lub ślady ich pobytu. Niemcy spalili wówczas żywcem 33 osoby (31 Polaków oraz 2 Żydów). W Ciepielowie zamordowano: Adama i Bronisławę Kowalskich wraz z pięciorgiem dzieci (16-letnią Janiną, 12-letnią Zofią, 6-letnim Stefanem, 4-letnim Henrykiem i rocznym Tadeuszem); Piotra i Helenę Obuchiewiczów wraz z czworgiem dzieci (6-letnim Władysławem, 4-letnią Zofią, 2-letnią Janiną i 7-miesięcznym niemowlęciem); Władysława i Karolinę Kosiorów wraz z szóstką dzieci (18-letnim Aleksandrem, 16-letnim Tadeuszem, 14-letnią Władysławą, 12-letnim Mieczysławem, 10-letnią Ireną i 6-letnim Adamem), a także dwóch żydowskich uciekinierów. W Rekówce zginęli z kolei: Piotr Skoczylas i jego 8-letnia córka Leokadia; Marianna Kościńska; 13-letnia Henryka Kordula; a także Stanisław i Marianna Kosiorowie wraz czworgiem dzieci (8-letnim Janem, 5-letnim Mieczysławem, 4-letnim Marianem i 3-letnią Teresą)[
PS. Czy to nie ciekawe, że zamiast zajmować się partią rządzącą, 3 (!) zwolenników Korwina Mikkego na forum usiłuje udowadniać Lechowi Kaczyńskiemu winę za Jedwabne i poświęca cały swój czas na walkę z Kaczolandem?
Panowie, czy wy wiecie jaki to faktycznie rak gryzie Polskę, czy już wam wmówiono że głównym winnym jest PiS i Kaczyński?
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 24.09.2013 o godz. 11:30.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"