Wyświetl pojedynczy post
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.09.2013, 16:52
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Sorry - co do Balcerowicza:

1) Wspaniały pomysł z zamrożeniem kursu $ na ponad rok, przy jednoczesnym oprocentowaniu lokat na poziomie 30 %. W tym czasie kapitał spekulacyjny wyssał z Polski dziesiątki miliardów dolarów
2) Wprowadzenie na podstawie rozporządzenia MF zmian w zakresie oprocentowania kredytów - ponieważ kredyty dla rolników były oprocentowane w oparciu o stopę stałą, a inflacja szalała to dzięki jednemu rozporządzeniu zmieniono urzędowo oprocentowania kredytów ze stałego na zmienne, dzięki czemu w jednym dniu nagle rata spłaty kredytu wzrosła kilkaset razy. Z tego powstała Samoobrona i Lepper....

3) Balcerowicz ma tyle wspólnego z "monetaryzmem" czy neoliberalizmem" co ja z Palikotem. Wystarczy poczytać Miltona Friedmana - wprowadzanie monetaryzmu tam gdzie nie ma właściwej egzekucji praw tj. sprawnych sądów, przejrzystych i prostych przepisów jest tym samym co wprowadzanie komunizmu w carskiej rolniczej Rosji......

Podniecanie się Balcerowiczem w wykonaniu RAZ-a jest dla mnie śmieszne, bo on nawet nie rozumie pkt 2) wyżej...
Tak tylko jedna z ostatnich decyzji Rakowskiego bylo uwolnienie cen zywnosci. Jak sie ma nadmiar wydrukowanego pieniadza bez pokrycia doprowadzilo to do wzrostu cen o blisko 40% w przeciagu kilku miesiecy. Praktycznie hiperinflacja. Dokladajac do tego indeksacje plac wraz z automatyczna rekompensata inflacyjna - murowana katastrofa finansow publicznych. Przy takim stanie panstwa radykalna terapia antyiflacyjna, nawet z perspektywy czasu, wydawala sie jedynym slusznym rozwiazaniem. Jesli do tego dodac brak przedsiebiorstw prywatnych a co za tym idzie mala przewidywalnosc rynku, ceny nieadekwatne do sytuacji realnej oraz masa pieniedzy bez pokrycia na rynku to ja naprawde mam podziw dla Balcerowicza za to ze podjal sie roli reformatora w '89.
Co do dolara: roznica miedzy oficjalnym kursem a tym w kantorach wynosila na poczatku '89 blisko 500% a do grudnia tegoz roku udalo sie to zmniejszyc do zaledwie 30%.
Wysokie stopy procentowe w NBP to polaczenie inflacji i checi zwiekszenia popytu na rynku. Decyzja dosc brawurowa do ktorej wielu ma dzis zastrzezenia. Trzeba pamietac jednak ze wojna o Kuwejt a potem wybory prezydenckie tez zrobily swoje.
Ogolnie moja ocena Balcerowicza jest pozytywna ( chodzi o reforme na przelomie dekad!) bo w rok dokonalismy gwaltownego przeskoku ktory dobrze wykorzystany bylby wzorcowym przykladem ucieczki z komunizmu w wolny rynek. Jak bylo potem to juz nie musze pisac bo wszyscy doskonale wiemy jak ta reforma zostala zmarnowana przez wladze.

PS: I zeby nie bylo: czesc rozporzadzen mf po '89 bylo wybitnie pisane na zamowienie sluzb specjalnych co od tegoz roku stalo sie nagminna praktyka. Tak samo jak slusznie funkykoval zacytowal Friedmana "wprowadzanie monetaryzmu tam gdzie nie ma właściwej egzekucji praw tj. sprawnych sądów, przejrzystych i prostych przepisów"- polski fiskus i wymiar sprawiedliwosci to nieporozumienie.

Drozd napisał(a):Wyświetl post
Czytaj prawicowcu jaka jest prawda to może zrozumiesz jakim debilizmem jest zrównywanie PiSu z komuchami. Wyżej masz "zasługi" Balcerowicza które zostały Ci przedstawione tak wyraziście że nawet bez mózg by zrozumiał że Balcerowicz to zwyczajny likwidator. Organizator wyprzedaży za bezcen, a Ty prawicowiec powtarzasz kłamliwą propagandę i jeszcze się upierasz że masz rację...
Odsuniecie od wladzy beneficjentow poprzedniego ustroju jest wazne ale ich wyborcow nalezy przekonac argumentami a nie "piana na pysku". Stary komuszy elektorat i tak niedlugo ulegnie selekcji naturalnej a mlodych mozna jeszcze uksztaltowac. Antagonizowanie ich przyniesie wiecej szkod niz pozytku.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 12.09.2013 o godz. 17:46.