Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2013, 19:15
Szczerze mówiąc, to jakby popatrzeć na pracę Fornalika w dziedzinie zmiany pokoleniowej w tej drużynie po fatalnym okresie ze Smudą to nie wygląda to źle. W mojej opinii postęp jest, mecze z Danią i Czarnogórą potwierdziły, że wyciąga on wnioski z tego, co się dzieje na boisku, próbuje różnych rozwiązań, zmian, mimo, że czasu na eksperymenty praktycznie nie ma, a po Smudzie zostały zgliszcza - zarówno jeśli chodzi o budowę drużyny na przyszłość, jak i w kwestii mentalności zawodników. Nie jest też oczywiste, że inny trener byłby skłonny tak mocno postawić na takiego Klicha, czy Zielińskiego. W szczególności zagraniczny.

Na podstawie dotychczasowych meczów można założyć, że tak będzie wyglądać nasza drużyna w następnych eliminacjach:

Szczęsny (23)

Piszczek (27) - Salamon (22) / Kamiński (21) - Glik (25) - Lewandowski (21)

Krychowiak (23) - Klich (23)

Błaszczykowski (27)
- Zieliński (19) / Wolski (21) - Sobota (26) / Pawłowski (21)

Lewandowski - (25)

Widać po prostu myśl w tym, co Fornalik buduje. Zawodnicy zaznaczeni pogrubioną czcionką zagrali przeciwko Czarnogórze (Piszczek kontuzjowany) i można założyć, że to jest trzon tej drużyny. Trzon oparty na czterech, pięciu zawodnikach ogranych, wchodzących w najlepszy wiek dla piłkarza, kreowanych na liderów tej ekipy, czyli Piszczek, Glik, Kuba i Lewandowski, być może również dołączy do nich Sobota, o ile sprawdzi się w Belgii - jeśli nie, to akurat na skrzydłach mamy zdolną młodzież. Tą doświadczoną piątkę uzupełni ciekawa młodzież, głównie ze zdolnego rocznika 1992.

Szczególnie fajnie wygląda zestawienie środka pola, a więc twardo grający Krychowiak jako "6" (mam też nadzieję, że jego lepszą wersją i konkurencją stanie się kiedyś Chrapek) i potrafiący grać do przodu, dobrze wyszkolony technicznie i coraz lepiej wyglądający fizycznie Klich jako "8", obaj po 23 lata. W przodu nieprzewidywalności i kreatywności dodaje tej drużynie młody Zieliński i jego rozwój może być kluczowy, o ile Wolski się nie obudzi. W przypadku Rafała mam nadzieję na jego wypożyczenie i powtórzenie casusu Klicha, podobnie jeśli chodzi o Milika.

Największy problem jest ze skompletowaniem dobrej dwójki na pozycji lewego obrońcy, chociaż w młodzieżówce i w Pogoni póki co udanie prezentuje się Lewandowski, a inne kluby również starają się w naszej lidze na lewej stronie stawiać na swoich chłopaków - Oleksy, Dziwniel, Straus...trzeba mieć nadzieję, że chociaż jeden okaże się solidnym uzupełnieniem dla kadry w przyszłości. Na środku obrony w rocznikach 1992-1995 jest spory potencjał, ale póki co nie są to zawodnicy na miarę kadry - mam na myśli Horoszkiewicza, Łasickiego, Michalskiego, czy Kamińskiego. Do tego dochodzi Salamon. Generalnie jednak można mieć nadzieję, że w przeciągu kilku miesięcy ktoś z tego grona wypali i uzupełni Glika.

Specjalnym fanem WF nie jestem, ale pozytywnie oceniam decyzję Bońka o pozostawieniu go na stanowisku do końca eliminacji. Bo tak naprawdę mecze z Ukrainą i Anglią podsumują rok pracy Fornalika z tą drużyną i dadzą PEŁNY obraz tego, co w tym czasie zdołał wypracować. Powiem jedno - o ile wyniki są, jakie są, to zdecydowanie łatwiejsze zadanie będzie miał szkoleniowiec, który przyjdzie po Fornaliku, niż ten, który musiał przyjść po Smudzie.
Odpowiedz cytując