Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.09.2013, 12:35
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
[...] 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego z 17 sierpnia 1980 roku - to nie sa lewicowe postulaty? Wolne soboty, podwyzka diet, interwencjonizm panstwa...? Dlaczego je tu przytoczyles, cos chciales pokazac? Czy to poparcie twojej teorii na temat prawicowych zwiazkow zawodowych? To jeszcze raz ci napisze NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK PRAWICOWE ZWIAZKI ZAWODOWE! Nigdy nie bylo i nigdy nie bedzie bo to sa dwie wzajemnie wykluczajace sie mozliwosci.[...]
Widzę zatem, że dla Ciebie chrześcijaństwo i prawicowość to dwie rozbieżne drogi, bo temu, że "Solidarność" była chrześcijańskim/chadeckim związkiem zawodowym (tak jak we Francji CFTC) chyba nikt na serio nie próbował jeszcze polemizować.

[...] Tak, tylko mi chodzilo o to ze pod sztandarem Solidarnosci poszli tez inni ludzie, niekoniecznie robotnicy i niekoniecznie o keynesowskim zapatrywaniu na gospodarke. Jak piszesz to wlasnie byla ta pierwsza wielka organizacja ludzi ktorym nie bylo z komunizmem po drodze. I nie zaprzeczam temu ze to przede wszystkim stworzenie pierwszego wolnego zwiazeku zawodowego bylo ta iskra ktora rozpalila na nowo niepodleglosciowe dazenia Polakow.
Odnosiłem się do tego fragmentu Twojej polemiki z Emj-tem, który wzbudził uśmiech na mojej twarzy a zarazem zainteresowanie kiedy to w Twoim odczuciu powstała "Solidarność", jako związek zawodowy
[...] No to ci sie pomylił ruch społeczny "Solidarnosc" z pozniej powstalym zwiazkiem zawodowym "Solidarnosc".