yarow napisał(a):

Jestem za prawem do posiadania broni. Dotyczy osób pełnoletnich.
Jestem za podwyższeniem progu pełnoletniości. Za podwyższeniem progu wieku w odniesieniu do praw wyborczych. Za ustaleniem cenzusu majątkowego lub/i dorobku (z konkretnej dziedziny) w odniesieniu do możliwości bycia wybieranym przedstawicielem społeczeństwa. ...
Rozpędziłem się, wiec jeśli chodzi o broń uważam, że minimum, to posiadanie jej właśnie w domu. (Kwestia dzieci? To argument taki jak w przypadku skutecznego schowania przed dzieckiem "kreta" do udrażniania kiblów).
Mój dom, moja twierdza. Wchodzisz, włamujesz się, wiedz, że możesz dostać kulkę w łeb.
Niedawny przykład "ochrony lokatorskiej" bloku w Bieżanowie czy Prokocimiu (starszy pan kontra idiota, który już zresztą uciekł do Izraela). Wystarczyłoby z okienka strzelić durniowi np. w oba kolana.
Chwasty i wrzody na dupie społeczeństwa należy wyrywać (nie mówię o samosądach ale o reakcji obywateli na przemoc) a samo społeczeństwo ma prawo się bronić. Tymczasem, tak jak w opisywanym wyżej przypadku, umierają obrońcy a nie sprawcy napaści.
Ludzie w Polsce są tak uzależnieni od "państwa", że w przypadku kiedy należy udzielić pierwszej pomocy dzwonią po ratowników medycznych (widzieliśmy, na tym samym powyższym przykładzie). Faktycznie więc jest dużo do nadrobienia w sferze mentalnej.
Jednak utrzymywanie takiej sytuacji, w której obywatel jest prowadzony przez tak zwane "państwo" za rączkę, pogłębia ten stan ...
Zakładanie, że Polacy się pozabijają gdy rozda się im broń - nie przekonuje mnie. Wszyscy się chyba nie pozabijają? Nie traktuję Majestatu Śmierci lekceważącą ale jeżeli kilku bezmózgów odstrzeli sobie głowy podczas sprzeczki, to nie oznacza, że wszyscy. Następni już będą uważać. Poza tym, czy sytuacja stanie się inna gdy w sprzeczce odrąbią sobie głowy siekierami? Słyszę to co jakiś czas, że Polacy się pozabijają, gdy rozdamy nam broń palną (nie mówię tutaj o argumencie komunistów, przykrytym obawą przed Powstaniem) ale jest to postulat, który wg mnie, nie przyczyni się do usamodzielnienia się Polaków. Trwa nadal, traktowanie Polaków jak bezwolnych idiotów.
|
Polać mu wódki! Zaraz postępowa lewica na tym forum Cię zje
Drozd napisał(a):

|
Co do broni, problemem jest brak kanonów zachowań, w stanach broń była legalna od zawsze, u nas legalizacja mogłaby spowodować że zwykli ludzie nie skorzystaliby z możliwości natomiast bandyci mieliby eldorado.
|
Droździe, w Polsce broń mają trzy grupy - policja, wojsko i bandyci. Oni i tak mają eldorado jeśli chcą skrzywdzić Ciebie lub Twoich bliskich. Dlaczego? Bo oni mają broń, a Ty nie. To czyni Cię absolutnie bezbronnym.
Nie brakuje na tym forum zwolenników równości różnych praw, to dla gejów, to dla transów czy innych dewiantów. Jednocześnie ci sami obrońcy równości jak ognia unikają pytania, a gdzie szansa na zrównanie szans ofiary do szans napastnika?