Tutaj jeszcze jeden wywiad z Lucasem, z Facebooka. Jestem prawie pewna, że to on jest jednym z transferów, o których mówił Smuda
Cytat:
Wywiad z Lucasem Guedesem:
- Witaj Lucas. Jesteś piłkarzem, który ma duży wybór jeżeli chodzi o reprezentacje. Urodziłeś się w Portugalii, z pochodzenia jesteś brazylijczykiem, ale przez 6 lat mieszkałeś w Polsce.
Tak, ale posiadam tylko brazylijski paszport, więc mogę grać tylko w reprezentacji Brazylii.
- 1,5 roku temu ubiegałeś się o polski paszport, czy coś w tej sprawie ruszyło?
Nie, ponieważ musiałem wyjechać z Polski.
- To przejdźmy do Twojej kariery. Jako młody chłopak, właściwie jako dziecko, trenowałeś w swoich rocznikach w portugalskiej Victorii, potem nagle z rodzicami przeniosłeś się do Krakowa (ojciec Cleber podpisał kontrakt z Wisłą). Podobno początki były dla Ciebie bardzo ciężkie.
Na początku było bardzo ciężko, nowy język, nowa kultura, nowi koledzy. Ale myślę że trafiłem w idealne miejsce, poznałem ludzi, którzy bardzo mi pomogli i bardzo się z tego cieszę.
- Mając niecałe 16 lat zadebiutowałeś w Wiśle w sparingu z Unią Tarnów. Kiedyś mówiłeś, że zapamiętasz do końca życia datę tego spotkania.
Tak, data jest niezapomniana, to prawda. Było to tydzień przed moimi urodzinami - 29 maja 2012 roku.
- Trener Probierz chciał Cię nawet zabrać na zgrupowanie, ale twoi rodzice postanowili wrócić do Brazylii. Pewnie byłeś na nich zły.
Nie, już wtedy wiedziałem, że wrócimy do Brazylii, bo skończyła nam się wiza na pobyt w Polsce, więc musiałem to zrozumieć.
- Kiedyś zainteresowanie Tobą wyraziło PSV Eindhoven. Twój tata rozmawiał nawet z włodarzami klubu. Dlaczego ostatecznie jednak tam nie trafiłeś?
Rzeczywiście, byłem blisko, ale federacja holenderska nie pozwoliła na to, aby zawodnik grał w kraju bez paszportu kraju europejskiego.
- Teraz najważniejsze pytanie naszej rozmowy, podobno jest szansa na powrót do Wisły?
Tak, rozmawiam z Wisłą, jest szansa na powrót pod koniec miesiąca i myślę że Wisła w tej sytuacji mi pomoże i da mi szansę.
- Grasz teraz w zespole Cruzeiro, nie chciałbyś tu dłużej pograć?
Jestem w Cruzeiro, miałem nawet propozycję podpisania profesjonalnego kontraktu, ale zdecydowaliśmy się na powrót do Krakowa.
- Słyszałeś o tym, że w Wiśle po twoim wyjeździe jest już kolejny nowy trener. Zdarza się, że śledzisz jeszcze poczynania zespołu?
Tak, często wchodzę na stronę klubu, patrzę kto gra, jak gra, śledzę wyniki i to mnie bardzo interesuje.
- Jak z Twoją najbliższą przyszłością, jakie są Twoje najbliższe cele, być może już w Wiśle?
W Wiśle jak każdy zawodnik, każdy kibic, wiem jak ważne jest noszenie "Białej Gwiazdy" na piersi. Więc chciałbym z tym klubem osiągnąć wszystkie trofea, które się da! Ale jestem jeszcze bardzo młody, więc jako indywidualny cel, mogę obrać sobie tylko mocne treningi, i walkę o meczową osiemnastkę. Jeżeli to już się uda, będę walczyć o pierwszy skład, a jak już to osiągnę, to dojdą jeszcze kolejne cele (śmiech).
- Dziękuję za wywiad.
Dzięki.
|