AS82 napisał(a):

|
No właśnie sie zapoznałem z historią i zdecydowanie Kościół nie zasługuje na to żeby mu wystawiać same laurki ,jak to zrobiłeś lub jak jest przedstawiany w mediach . Kościół jako organizacja ,to były wojny krzyżowe , mordowanie Indian Ameryki , św Inkwizacja ,parcie do władzy i bogactwa , ukrywanie przestepcow w swoich szeregach .To raczej ty przedstawiasz jakieś pojedyncze jednostki wśrod duchowieństwa które się przyzwoicie zachowały,bo obraz jako całości nie jest taki kolorowy i nigdy nie był.
|
A czyli ja ci o historii kosciola w Polsce a ty mi o mordowaniu indian, inkwizycji i wojnach krzyzowych. Bardzo ciekawe ze znowu odwolujesz sie do retoryki ktora kilka postow wczesniej opisalem. Widac juz tak przywykles do tego rodzaju wypowiedzi ze ciezko ci z tego wybrnac. No coz, to postaram sie jeszcze raz: Popatrz na calosc obrazu a nie wybieraj extremow by traktowac je jako potwierdzenie swojej (?) tezy.
I nie zeby szydera ale jesli twoje "studiowanie historii" odnosi sie do przegladania takich stronek:
http://krzyz.soup.io/ to gratuluje.