sanderuss napisał(a):

No i probojesz sprawdzonego chwytu gw i tvn. Umyslnie wyolbrzymiasz pewne zdarzenia i wypadkowa przyjmujesz jako potwierdzenie tezy. Ja nie wiem czy ty zakladasz ze sprobojesz swoje wnioski przekazac gimbazie, bo tylko do takich trafi tak prymitywny zabieg socjolotechniczny, czy po prostu nieswiadomie powtarzasz retoryke swoich mediow?
Co do Anglii i całego Zjednoczonego Krolestwa to pamietaj ze Henryk VIII ustanawiajac nadrzedna wladze korony nad kosciolem wcale nie doprowadzil do upadku chrzescijanstwa w Anglii.Do tej pory najwazniejsze uroczystosci panstwowe odbywaja sie w Westminister Abbey. Nawet wiekszosc byłych kolonii mozna uznawac za kraje ktore przywiazuja (przywiazywaly) wage do religii jako czesci tradycji ( Kanada, Australi, USA..)
|
Nic nie wyolbrzymiam , po prostu dla mnie wieszanie krzyży np. w komendzie Policji nie jest ,jak ty to nazwałeś budowaniem żadnych fundamentów, tylko zwykłym znaczeniem terenu i zawłaszczeniem przestrzeni publicznej pośrednio przez kler ,który się wpycha wszędzie gdzie się da. Zresztą ich nadrzędnym celem jest ciągłe mieszanie się do spraw państwa, podpinanie pod państwowość i pod patriotyzm ,chcą wszystkim wmówić ,że oni i państwo to jedno i potem wychodzi tak jak dziś ,taki abp. Hoser i opowiada ,że Polacy w 1920r. pokonali bolszewików ,bo tym się objawiła się Maryja a ci sie przestraszyli i przegrali..