|
Przeciez ja tylko popieram zdanie Bonawentury, że "taktyka" Smudy to gra w dziada, bieganie i ambicja.
Tez jestem zdania, że na polską ligę to może wystarczyć.
Wisła uzupełniona dwoma-trzema piłkarzami może przy dobrych wiatrach i "taktyce" Smudy walczyc nawet o mistrzostwo.
Nawet przy tak oszczędnej polityce, "taktyka" Smudy może w TME przynieść jakieś sukcesy.
Problemem jest to, że niczego to nie daje na dłuższą metę.
Chyba że chodzi o to, żeby Smuda przez 3 okienka ustawił jakies zręby drużyny, Bednarz ogarnął finanse, a potem żeby zatrudnić jakiegoś sensownego trenera, dyrektora sportowego i w ramach jakiegoś bezpiecznego budżetu budować skład i styl wzorując się na nowoczesnej mysli treningowej?
Wtedy jestem w pewnym sensie na tak.
Natomiast, moim zdaniem, Smudzie nie ma sensu dawanie bardzo dobrych piłkarzy, bo ich zajedzie i zmarnuje ich potencjał taktyczny.
Podsumowując: Smuda jest dla mnie od nowego startu, od motywacji, od ustawienia podstaw.
Smuda a jakiś w miarę sensowny trener z europejskim doświadczeniem i wiedzą to różnica jak Smuda prowadzący niegdyś Zagłębie przeciwko Wisle Petrescu.
Drużyna, którą "trenował" Smuda i pompatycznie ogłaszał jako grającą najlepszą ofensywę w Polsce, nie przeszła nawet praktycznie przez połowę boiska i gładko przyjeła 2:0
Opinie przed tym meczem:
Zagłębie gra nie tylko efektownie, ale też bardzo skutecznie. Z łatwością przedostaje się pod bramkę rywala. Michał Chałbiński, który w klasyfikacji najlepszych strzelców szybko goni Grzegorza Piechnę, ma solidne wsparcie w ofensywnie nastawionych pomocnikach
Opinie po meczu:
Zawodnicy Zagłębia kompletnie nie potrafili poradzić sobie z pressingiem naszego zespołu, dzięki któremu lubinianie mieli kłopoty z wymienieniem 3-4 celnych podań. Stojący w bramce "Białej Gwiazdy" Radosław Majdan mógł korzystać z pięknej pogody w świąteczną sobotę. - Radek Majdan był dziś tylko obserwatorem, wcale nie musiało go być dziś na murawie - celnie spuentował trener Petrescu (...) rywal nie stworzył ani jednej sytuacji podbramkowej, chyba że liczyć za takową strzał "w chmury" Iwańskiego z 30 metrów (rzut wolny) od bramki Majdana.(...) Wszyscy mówili, że Legia i Zagłębie grają najlepszy futbol, ale dziś Wisła udowodniła, że jest inaczej.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać
...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....
|