Wyświetl pojedynczy post
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2013, 19:23
Rob_Zombie - w większości się z Tobą zgadzam, ale dodałbym że Cupiał prędzej czy później dobiłby do tego stanu co jest nawet bez Basałaja. Basałaj tak jak pisałeś wziął spieniężył co się dało (sprzedaż Brozków, Głowackiego, Diaza) + wziął na krechę bardzo kosztownych stranierosów i to gwałtownie przyspieszyło nasz rozkład. (Koszmarna decyzja dla klubu długofalowo)

Stało się z nami dokładnie to co z Borusią Dortmund po zdobyciu LM. Kupowani piłkarze za ogromne pieniądze mający wielkie pensje. Oni też postawili wszystko na jedną kartę LM żeby konkurować u siebie z Bayernem. Nie udało się i popłynęli i omal nie zostali relegowani do ligi amatorskiej...
(Kto pamięta Amoroso za 30 mln euro w tamtych czasach itd)

Ale w Borusii wprowadzili program naprawczy i wyszli na prostą. Nie poszli drogą "cypryjską" czyli zakup starego szrotu jak my za Valxcsa ale postawili na szkolenie i przede wszystkim na skauting i wyszukiwanie w Niemczech i w Europie młodych zdolnych na dorobku (jak Błaszczykowski, Kagawa czy Lewandowski).
Nie ma tam kominów płacowych.

Podsumowując:
Za cenę 1 MP i gry w grupie w LE o mało nie podzieliliśmy losu Polonii Warszawa czy ŁKS i nie wylądowaliśmy w IV lidze. Czy warto było? Wg mnie nie. Mam nadzieję że Cupiał nie będzie więcej "stawiał na jedną kartę" LM tylko zbuduje jakieś fundamenty. Borusia znalazła swoją drogę - bynajmniej nie konkuruje z Bayernem na wysokość transferów, ale stawia na skauting. My też mam nadzieję znajdziemy dobrą formułę w naszych realiach na Wisłę żeby była wielka. A na razie niech Bednarz oczyści co ma do końca oczyścić, zostawi klub wypłacalny i wtedy dopiero będziemy mogli pójść do przodu.

BTW
Hazardzistom jak Basałaj mówimy nie!
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując