Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.07.2013, 12:26
Dwie rundy za nami i przyznam że trochę mnie kilka rzeczy zaskoczyło.
Zaskoczyły mnie wyniki klubów aż z 3 z 4 krajów, które są powyżej Polski.
W drugich rundach kwalifikacji grały już wszystkie 4 kluby z Białorusi. Odpadły dwa w tym Bate...
W drugich rundach kwalifikacji grały trzy kluby z Cypru. Dwa z nich odpadły...
W drugich rundach kwalifikacji zagrał tylko jeden klub z Danii i odpadł zdobywając dla swego kraju tylko 0,100
Także czeskie kluby nieszczególnie zarobiły punkty dla swojego rankingu. Zaczynające od drugich rund trzy kluby w sześciu meczach trzy razy wygrały raz zremisowały. Jeden czeski klub z trzech grających odpadł a Czechy do rankingu zarobiły tylko 0,875.

Na tym tle rewelacyjny wynik zdobyła Rumunia, któego kluby ugrały aż 2,250 do rankingu krajowego. Warto jednak zaznaczyć przy tym, że jeden klub rumuński zaczynał od pierwszej rundy.

Polska W drugich rundach kwalifikacji zdobyła 1,500 co jest wynikiem dokładnie takim jaki winna zdobyć przy założeniu, że klub rozstawiony wygrywa a nierozstawiony jako słabszy przegrywa. Polska miała trzy kluby rozstawione 2punkty które mógł zdobyć każdy klub w rundzie x 3 kluby : 4 kluby grające = 1,500

Efektem opisanych wyżej wyników jest poniższy ranking

Przestrzegam, przed zachwytami i rozpisywaniem się o tym jak daleko zajdziemy. Jesteśmy dopiero po drugich rundach. Najwięcej punktów zdobywa się w rundach zasadniczych a po drugie kluby z wielu krajów ze względu na pozycje w rankingu krajowym kraju któy reprezentują dopiero rozpocznie udziałw rozgrywkach i zdobywanie punktów dla swojego kraju.

Jedyne co bym powiedział, to to, że póki co wszystko idzie zgodnie z planem tzn polskie kluby rozstawione przechodzą dalej a nierozstawione odpadają.

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na to jak zmienił się dystans Polski do najbliższych Polsce miejsc.

By łątwiej można była interpretować zmiany w powyższej tabelce proponuje spojrzenie na wykresy

MIejsca 18-20 a więc trzy najblisższe Polsce mniej dzieli niż to miało miejsce przed rozpoczęciem rozgrywek.Warto zwrócić uwagę na spadek dystansu jaki dzieli Polskę od 18 i 19 miejsca. Polska odrobiła aż 1,000 do każdego z tych miejsc. Na początku tego tekstu gdy pisałem o sytuacji na początku rozgrywek pisałem, że zdobycie 19 miejsca będzie sukcesem. Dziś napisałbym, że zdobycie 18 miejsca jest najwyższym możliwym sukcesem. 17 miejsce to jak widać odległość kosmiczna, któa jeszcze się oddaliła.

Świetny start klubów chorwackich i dobre wyniki szwedzkich klubów w obu rundach z których dwa zbierały już punkty w pierwszej rundzie sprawiły, że Szwecja zdobyła 2,100 punktów co przybliżyło ją do Polski.
24 miejsce oddaliło się od Polski. 25 i 26 miejsce choć nieco poprawiło swój dystans do Polski to jednak jest ciągle tak odległe, że nie ma co się nimi przejmować.

Póki co nie ma niespodzianek. Piast niespodziewanie nie awansował a pozostałe trzy kluby niespodziewanie nie odpadły. Trzy kluby rozstawione miały zdobyć 1,500 zgodnie z zasadą rozstawiony wygrywa nierozstawiony przegrywa i dokładnie tyle Polska zdobyła.

Mam nadzieję, że po trzecej rundzie w któej grają dwa rozstawione kluby Polska będzie bogatsza o co najmniej 1,000 punkt. Tyle dwa kluby rozstawione w dwumeczach winny zdobyć dla Polski.
Odpowiedz cytując