JEDREK76 napisał(a):

Nie mam zbyt wiele czasu więc odniosę się jedynie do tego fragmentu, który jest w moim odczuciu bardzo naiwny. Wiesz do jakiego stopnia dbano o kasjerki w "Biedronce" (dopóki jedna nie wszczęła m.in. z tego powodu zadymy), aby nie schodziły z kas Zapewniono im pampersy, aby nie musiały schodzić z kasy za potrzebą fizjologiczną. Jeśli którejś to nie odpowiadało... kierunek drzwi.
Niestety niektórzy ludzie w pogoni za pieniądzem tracą wszelkie ludzkie odruchy i nad takimi musi stać państwo, prawo i... związki zawodowe, które realizacji tego prawa będą pilnować.
|
Wyzysk, prawda, ale nikt Biedronce nie przypieprzyl za to porzadnej kary, bo zapewne ktos dostal w lape aby sprawie leb ukrecic. Czyli wracamy do wymiany calej klasy politycznej z tych co nauczeni sa wyslugi u panow i moznowladcow czy z Rosji czy z Berlina czy z Brukseli a sami kombinuja tylko jak sobie zrobic dobrze i nienawidziec ludzi ktorzy sa nizej w hierarhi od ich samych. Wypisz wymaluj Mis Barei sie klania. Takie postepowanie Biedronki i innych ktorych stac na oparcie w obecnej wladzy, takie ponizanie czlowieka,jest jednak pochodna zasady ze tak sie gra jak przeciwnik pozwala, a wladza i zwiazkowcy na wysokich stanowiskach zajeci sa jedynie nabijaniem wlasne kabzy majac w dupie ludzi. A Biedronki i inne supermarkety to umiejetnie wykorzystuja. Zwroc uwage chocby na casus przepedzenia sprzedawcow z warszawskich szczek rekami urzednikow pod wodza HGW - przeciez to bylo ewidentnie zainicjowane przez wplywowe galerie handlowe/ supemarkety ktorym nie w smak bylo miec pod nosem konkurencje ktora sprzedawala ten sam towar taniej.
Akurat traktuja dobrze bo wiedza ze sie staramy i pracujemy lepiej i wydajniej od innych. Coprawda ostatni naplyw Rumunow i Bulgarow ktorzy jeszcze bardziej scieli ceny w niektorych branzach odbij sie dosc negatywnie. Ale to ze Polakom tu sie dobrze zyje wynika tez z innego stosunku panstwa do obywatela. Np w moim przypadku roczne rozliczenie z HMRC zajmuje mi z godzine i moge to zrobic online. Tak samo rejestracja wlasnej dzialalnosci zajela mi 15 minut na telefonie. W Polsce czekaloby mnie kilka godzin w kolejce i niepewnosc czy biurwie bedzie sie chcialo mnie zarejestrowac czy moze znajdzie jakies uchybienia formalne. Tak opresyjnosc panstwa ma tez wiele do znaczenia jesli chodzi o nastawienie ludzi do niego samego.