TSWojtas napisał(a):

Czyli będąc w Izraelu jarmułka jest niezbędna Absurd - wystarczy mieć inne nakrycie głowy.
|
Słabo przeczytałeś to co napisałem. Tyczyło się to li wyłącznie księży, w tym katolickich, którzy w pewnych miejscach w Ziemi Świętej również noszą takie nakrycie głowy. Nie jest to obowiązek, ale w pewnych miejscach przyjęło się to za zwyczaj.
Gwiaździsty chyba zapomniałeś, że sama Konferencja Episkopatu Polski nawoływała do uczestniczenia w obchodach w Jedwabnem. Oczywiście było to jeszcze w czasach kiedy rydzykowcy nie mieli w niej monopolu.
Cytat:
Rzecznik Episkopatu Polski o Jedwabnem
PAP | dodane 2001-07-10 (15:03)
Zarówno majowe modlitwy Episkopatu Polski, jak i wtorkowe uroczystości w Jedwabnem wpisują się w proces pojednania pomiędzy Żydami a katolikami - stwierdził rzecznik Episkopatu Polski, ojciec Adam Schulz.
Podkreślił, że uroczystości w Jedwabnem wytyczają kierunek dalszej współpracy podejmowanej w prawdzie pomiędzy katolikami a Żydami w Polsce. Dzięki tym uroczystościom została stworzona, niejako otwarta, droga do tego, aby Jedwabne stało się symbolem nie tyle tragedii, która wydarzyła się 60 lat temu, ale miejscem poszanowania życia i godności człowieka, bez względu na jego przekonania religijne, społeczne i polityczne, a zarazem pojednania - dodał.(aw)
|
funkykoval napisał(a):

Mistrzu - akurat projekt Mikkego pamiętam bo na świeżo był analizowany na studiach. Jeden z moich profesorów z przedwojennym charakterem stwierdził wówczas: "W piękny sposób został utopiony projekt wykonania lustracji i dekomunizacji"......Zarówno lustracja jak i dekomunizacja musiałyby być wprowadzone ustawą, a nie "uchwałą sejmową". Antek głupi bo dał się podejść, zresztą dlaczego ta "genialna Uchwała Mikkego" nie obejmowała agentów WSI ? Skoro iść na całość to na całość a nie wyrywkami....
|
Cieszy mnie, że pojawiła się tego typu opinia na forum. Zbieżna jest ona z moimi argumentami jakie przytaczałem, aby odmitologizować "Nocną zmianę" i wszystkie aspekty odwołania rządu Olszewskiego.