Dariook napisał(a):

Ha!
Twój post zwrócił moją uwagę na jeden szczegół. Mianowicie, od kiedy to Legia ma barwy białe? Z racji ze ten klub mnie nie interesuje to nigdy nie zwróciłem na to uwagi, jednak od kiedy pamiętam warszawka grała w zielonych strojach. Ten kolor z racji ich barw zawsze był dominującym i charakterystyczny dla tej drużyny.
To odejście od reguły było zamierzone czy ot tak im się teraz bardziej białe stroje podobają? Ktoś wie?
|
Według kroniki z ich strony już w 1916 roku zdecydowali się przyjąć barwy biało-czarne. Ponoć to nawiązanie do Czarnych Lwów. (Czarni Lwów)
wis.la/aonqo
Cytat:
Do rozwiązania pozostał problem barw klubu i jego herbu. Pierwszą i jak najbardziej oczywistą propozycją były barwy biało-czerwone. Jednak pomysł ten nie zyskał uznania wśród wojskowych zgromadzonych w kancelarii Komendy Legionów Polskich, którzy tworzyli Legię. Dlaczego? Otóż dlatego, że Legia w takim wypadku nie odróżniałaby się niczym od innych drużyn wojskowych i Cracovii - a chciała nie tylko się odróżniać, ale i wyróżniać. Stąd ustalono, że barwy będą biało-czarne. Uważa się, że kolor czarny miał się odnosić do koloru koszulek Czarnych Lwów - najstarszego, jak wówczas niesłusznie uważano, polskiego klubu.
2 lipca 1957, kiedy to powrócono do tradycyjnej nazwy Legia, przyjęto barwy klubowe: biało-czerwone-zielono-czarne, które obowiązują do dzisiaj. Biel i czerwień symbolizują polskość, czerń tradycję najstarszego polskiego klubu, zieleń natomiast to starszeństwo w grupie klubów wojskowych w naszym kraju.
|
Legia Legią, nie tylko oni i my mamy stroje i sprzęt od Adidasa. Zostały już pokazane komplety dla Lechii, Piasta, Górnika, Korony, Podbeskidzia i Ruchu?