Cytat:
|
laczego rok bazowy od którego wylicza się redukcję CO2 nagle przeskoczył z umownego 1990 na 2005. Co pociąga wiadome konsekwencje. Co z tego mamy? Nic. Znaczy przehandlowali nas za darmo? Wiesz ile obniżyliśmy emisję od 90'?
|
Co nagle to po diable, to nie było tak nagle ; )
Z drugiej strony w konkluzjach Rady Europejskiej z marca 2007(gdy Polskę na niej reprezentował Lech Kaczyński) była zgoda na
co najmniej 20 % do 2020.
Coś straciliśmy (liczenie od 2005 zamiast od 1990), coś zyskaliśmy. Różny punkt widzenia powoduje różne oceny, że zacytuję przedstawiciela Zielonych podczas debaty o pakiecie w PE
Cytat:
|
Czy rzeczywiście chcemy tu, w tym Parlamencie, pozwolić konserwatystom − takim jak pan premier Tusk, pan premier Berlusconi i pani kanclerz Merkel oraz ich poplecznicy − na powstrzymanie Europy przed osiągnięciem historycznego postępu dla dobra jej obywateli i świata?
|
Ja generalnie rzecz biorąc jestem przeciwko przyjmowaniu jakichkolwiek indywidualnych celów w redukcji CO2, czy przechodzenia na odnawialne źródła energii, jeżeli zobowiązań takich nie przyjmą co najmniej USA.
Dlatego te zgoda dla bardziej ambitnej polityki klimatycznej udzielona w marcu 2007 r była według mnie niewłaściwa.