Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.07.2013, 19:48
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Może dla leminga to zaskakujące, ale przyszłość jest konsekwencją przeszłości. Jak wlazłeś w łajno wczoraj to i jutro będziesz śmierdział. Choćbyś z całych sił o wczorajszej przygodzie starał się nie myśleć.

york09 napisał(a):
Podpiszę się pod każdą historią która pokaże prawdziwy punkt widzenia a nie polski
york09 napisał(a):
Ja mogę i Chiński punkt widzenia poprzeć jeżeli pokaże prawdę.
I to jest kwintesencja współczesnego michnikowego medioty - poprze każdy punkt widzenia (nawet chiński), jeżeli mu powiedzą że prawdziwy, pod warunkiem że nie będzie to polski punkt widzenia.

A taki oto podpis :

york09 napisał(a):
Politycy mają skłonność do myślenia o następnych wyborach, a nie o następnym pokoleniu.
zafundował sobie wyborca tego oto człowieka:

Tusk napisał(a):
Reformy dla nas mają sens tylko wtedy, kiedy zachowując elementarną odpowiedzialność za budżet, dają ludziom satysfakcję z życia tu i teraz, a nie satysfakcję doktrynerom albo wyłącznie przyszłym generacjom. Czujemy się odpowiedzialni za ludzi, za Polaków, którzy żyją tu i teraz, a nie w dalekiej przyszłości
Niezła hipokryzja

Szostkiewicz napisał(a):
Prawo i Sprawiedliwość zamierza też powołać dwa nowe muzea - Ziem Zachodnich i Kresów Wschodnich. "To już kosmos, jeśli miałyby one przedstawiać 'polski punkt widzenia' w ujęciu pisowskim. W przypadku Ziem Zachodnich mogę to sobie wyobrazić po 1945 r. Ale co zrobić z setkami lat dominacji niemieckiej na tym terenie? Wymazać gumką myszką jak w 'polityce historycznej' PRL? Pominąć wypędzenia Niemców i niszczenie ich dorobku, od cmentarzy przez infrastrukturę po pałace?'' - zastanawia się dziennikarz "Polityki".
Ten facet chyba nie słyszał o setkach lat germanizacji, rugowaniu Słowian/Polaków, o tym że jeszcze w XIX wieku po Wrocławiem znacząca część ludności była polska, a za używanie języka polskiego karano.... Owszem były tereny wcześnie zgermanizowane (np Pomorze Zachodnie), ale nie zmienia to faktu że to Słowianie/Polacy byli z tamtąd wypierani/rugowani/germanizowani, a nie na odwrót. Wypędzenie Niemców po 1945 r. to jedynie pewien fragment historii tych terenów, wcale nie najistotniejszy.Niemcy mają swoje "Muzeum Wypędzonych",dlaczego my nie mamy mieć muzeum pokazującego setki lat germanizacji i przesladowań ludności polskiej/słowiańskiej?

Cytat:
W powiecie zielonogórskim Polacy stanowili około roku 1848 ciągle około 40% ludności, a polski kościół w samej Zielonej Górze zamknięto odgórną decyzją administracyjną w ramach polityki germanizacyjnej.
Cytat:
Jeszcze w 1896 roku we wspomnianej książce „Schlesien” dr Partsch wyraża zdziwienie, że

„...trudno zrozumieć, jak mogło się zdarzyć, że na zachodniej stronie rzeki Odry, w dystrykcie Oława i w sąsiedztwie części dystryktu Wrocław i Strzelin mogło przetrwać całkowicie zwarte terytorium mówiących po polsku mieszkańców, które zawiera w sobie wiele ważnych dróg i które rozciąga się na wszystkie strony od wielkiego centrum transportowego jakim jest Wrocław...”[9].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Germanizacja
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 03.07.2013 o godz. 19:58.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"