Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2013, 09:56
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Nie kojarzę tej wypowiedzi, a na prawdę szukałem w internecie i nie znalazłem, więc nie mogę nic powiedzieć.

Cytując program wyborczy Kongresu Nowej Prawicy na ten temat:

3. Urzędy dla ludzi, nie dla urzędników. Uprościmy procedury i radykalnie ograniczymy biurokrację. Postawimy na niewielki lecz profesjonalny korpus przyjaznych urzędników. Ograniczymy liczbę ministerstw, agencji rządowych, posłów i senatorów. Wprowadzimy rzeczywistą odpowiedzialność urzędników za podejmowane decyzje.
Ta wypowiedź jest w zalinkowanym przez emj10 wywiadzie. Pod wyżej podpisanym programem podpisuje się obydwoma rękami, tylko że niestety jest to program bardzo ogólny, a jego "doszczegółowianie" przez Korwina rodzi wątpliwości, czy aby KNP wie jak się za to zabrać. Stwierdzenie bez jakichkolwiek profesjonalnych wyliczeń, a jedynie poprzez analogię do 3,5 milionowego Królestwa Polskiego z 1815 r., że wystarczy nam profesjonalny 300-400 osobowy korpus "przyjaznych urzędników" z kalkulatorami w ręku jest utopią.
PS. Czy gdzieś w programie KNP jest podane które dokładnie procedury zostaną uproszczone, w jakim stopniu, jaka ilość urzędników zostanie zachowana?

kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Nie, to nie jest prawda. Wręcz przeciwnie. Nie będą zabierać ludziom ciężko zarobionych pieniędzy i nie dawać w zamian nic, tak jak teraz. Nie będę wypisywał wszystkich bolączek takiej służby zdrowia jaką mamy, ale przykładowo ludzie latami czekają na zabieg, albo na wizytę trzeba się pół roku wcześniej rejestrować. Co do jakości obsługi jak się idzie prywatnie do lekarza (chociażby dentysty) nie muszę tłumaczyć. Czy teraz jak wymagają ubezpieczenia to rozumiem nie jest ograniczanie dostępu?
No tak dentysty... A co będzie, jak kogoś nie będzie stać na leczenie nowotworu, stwardnienia rozsianego, zapalenia mózgu? Albo okaże się, że ma dziedziczną genetyczną chorobę metaboliczną? Będzie miał zwyczajnie pecha ?

york09 napisał(a):
Jak tu nie poprzeć Kaczyńskiego który obieca wszystko, bez oglądania się na racjonalność
Oj tam, oj tam Mazurek kontra Krajewska (PO):

Cytat:
Mam przed sobą program PiS, który obiecuje wielką modernizację Polski: 50 nowych mostów...

... A trzy miliony mieszkań też dołoży? I jeszcze prezes obiecał, że urodzi się 200 tysięcy dzieci. Te wszystkie obietnice są na takim poziomie, że brakuje słów. To kpiny z ludzi!

... Na samej Wiśle powstanie 15 mostów.

(śmiech) I gdzie oni je wszystkie postawią?

Zmodernizują 11 lotnisk, wybudują dziewięć nowych...

A może od razu 49 lotnisk? W każdym byłym mieście wojewódzkim po jednym.

... Powstaną między innymi lotniska w Olsztynie i Białymstoku.

Jakie uzasadnienie ekonomiczne ma port lotniczy w Olsztynie i Białymstoku? I proszę mi powiedzieć, jak oni chcą te wszystkie lotniska utrzymać, z czego je zbudować?

„Środki będą pochodzić z budżetu (32 proc.), pieniędzy unijnych (39 proc.) i kapitału prywatnego w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego (29 proc.)".

Życzę PiS powodzenia w realizacji tych cudów, ale to się nie nadaje do poważnej rozmowy.

Dlaczego?

Bo to zupełnie nierealne pomysły. Czyste chciejstwo. Człowiek składający takie obietnice okłamuje Polaków!

Ten człowiek to Donald Tusk.
york09 napisał(a):
Na wschodnich terenach Polski od dawna rządzi PIS i jakoś tam bezrobocie największe.
Po pierwsze: we wschodniej Polsce od 6 lat rządzi ten sam rząd co i w zachodniej.Czyli Platforma Obywatelska.
Po drugie, najzwyczajniej kłamiesz. 3 województwa o największym bezrobociu w Polsce to mateczniki Platformy Obywatelskiej:
Warmińsko- Mazurskie 22,2 % (PO-PiS 45,2 proc. do 23,3 %)
Zachodnio - Pomorskie 19,1 % (PO - PiS 48,4 proc. do 21,1 proc.%)
Kujawsko- Pomorskie 18,9 % (PO-PiS 43,7 proc. do 24,9 proc. %)
Po trzecie : ponieważ wg Twojej logiki cytat "Pisowscy Samorządowcy nie umieją doić z Unii kasy. a jak nie umieją to po co do rządzenie się pchają.", okazuje się że największymi nieudacznikami są jednak Powscy Samorządowcy

"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"