Wyświetl pojedynczy post
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.06.2013, 01:54
fialo napisał(a):Wyświetl post
Rok temu wyskoczyliśmy ze znajomymi na weekend do Zakopanego, bo akuratnie ojciec kumpla ma pensjonat, zwolnił mu sie apartament na weekend i za pól ceny nam puścił, wybraliśmy się na Giewont, to zawróciliśmy w połowie jak się zaczęly kolejki na szczyt tworzyć

Na Krupówkach to szpilki nie wciśniesz. A drogo jak w St. Tropez. Ogólnie w czasach gdy średnio za stówę lecisz sobie do Barcelony czy Mediolanu podróże w góry i podziwianie morza Januszy traci sens. A za taki dajmy na to weekend w Barcelonie zaplacisz mniej albo porównywalnie jak za weekend w Zakopanym. Serio
a mi trafiła się fajna oferta na pensjonacik pod górami, więc chcę skorzystać i dlatego nie biorę pod uwagę innych miejsc jeśli chodzi o Krupówki i inne duperele, to mnie nie interesuje, jedyny cel to góry i fajne widoki.

dulli78 napisał(a):Wyświetl post
Śnieg jest jeszcze na szlaku na Rysy - odpuść sobie ten cel. Giewont ok - jak wyjdziesz wcześnie rano (powiedzmy 6 - 7) to żadnych tłumów tam nie będzie. Na pierwszy raz polecam Kozi Wierch od Doliny 5 Stawów - szlak łatwy, bez śniegu, widoki eleganckie. Poza tym Szpiglasowy Wierch, Krzyżne od Hali Gąsienicowej (tylko tam może być jeszcze trochę śniegu).

Przed wyjściem sprawdź warunki pogodowe na stronie TPN - burze w czerwcu to norma.
jeszcze śnieg na Rysach? pewne to? wydawało mi się, że przełom czerwca/lipca, to już raczej brak śniegu nawet w tamtych rejonach, w końcu wszystkie te szlaki otwierają 15tego. zamierzamy wychodzić wcześnie rano, żeby i mieć więcej czasu i właśnie ominąć tłumy.

Eternit napisał(a):Wyświetl post
Teraz ( i pewnie w najbliższych tygodniach) na Rysy bez sprzętu (raki, czekan) i umiejętności posługiwania się nim, nie ma co iść.

Co do ilości osób na szlakach nie demonizowałbym, wyjdziesz równo ze świtem na szlak to będzie ok
Z takich w miarę łatwych i pięknych widokowo to polecam Czerwone Wierchy. Można przejść od Kuźnic do Kościeliskiej, lub w odwrotnym kierunku, całość wycieczki z przerwami zajmuje około 8 h. W Tatrach Wysokich polecam wybrać się na Szpiglasową Przełęcz i Szpiglasowy Wierch szlakiem z Doliny 5 Stawów Polskich. Są tam po drodze łańcuchy, ale ustawione w dosyć łatwym miejscu i na krótkim odcinku. Potem można zejść do Morskiego Oka i zrobić kółeczko do parkingu na Palenicy Białczańskiej.
Jeżeli będziecie zmęczeni dłuższymi wędrówkami, a pogoda będzie dopisywać, to gorąco polecam wybrać się na Rusinową Polanę (50 minut spacerkiem z parkingu na Palenicy), super widok na Tatry Wysokie
Pozdrawiam
na Rysach nawet teraz mogą być tak trudne warunki, że tylko ze sprzętem? jeśli tak faktycznie jest, to odpuszczę, bo ani nie mam, ani nie mam zamiaru z nim chodzić, więc ryzykować nie chcę. myślałem, że już teraz to raczej na spokojnie da radę wyjść normalnie.

dzięki wielkie panowie za podjęcie dyskusji i porady! liczę na więcej
Odpowiedz cytując