Gucio25 napisał(a):

muszę poruszyć temat 
na dniach wybieram się do Zakopanego z kobitą i chcemy trochę pochodzić po górach, w planach Morskie Oko, jakieś szczyty. i właśnie chciałem się was spytać o wasze doświadczenia z górami w Czerwcu, bo obawiam się, że w wyższych partiach może być śnieg.
chcielibyśmy wejść na Rysy czy też Giewont, ale właśnie nie wiem czy to dobry pomysł i czy się uda, dotychczas najwyżej byłem na Babiej Górze (1725), a w Tatrach chyba w rejonie Doliny Kościeliskiej, więc jako tako nie łaziłem jeszcze po wyższych górach tam. przy okazji, może macie coś do polecenia, co trzeba zobaczyć w Tatrach
|
Teraz ( i pewnie w najbliższych tygodniach) na Rysy bez sprzętu (raki, czekan) i umiejętności posługiwania się nim, nie ma co iść.
Co do ilości osób na szlakach nie demonizowałbym, wyjdziesz równo ze świtem na szlak to będzie ok

Z takich w miarę łatwych i pięknych widokowo to polecam Czerwone Wierchy. Można przejść od Kuźnic do Kościeliskiej, lub w odwrotnym kierunku, całość wycieczki z przerwami zajmuje około 8 h. W Tatrach Wysokich polecam wybrać się na Szpiglasową Przełęcz i Szpiglasowy Wierch szlakiem z Doliny 5 Stawów Polskich. Są tam po drodze łańcuchy, ale ustawione w dosyć łatwym miejscu i na krótkim odcinku. Potem można zejść do Morskiego Oka i zrobić kółeczko do parkingu na Palenicy Białczańskiej.
Jeżeli będziecie zmęczeni dłuższymi wędrówkami, a pogoda będzie dopisywać, to gorąco polecam wybrać się na Rusinową Polanę (50 minut spacerkiem z parkingu na Palenicy), super widok na Tatry Wysokie

Pozdrawiam