Do kolegi sanderuss;
Uwaga numer jeden: Ponieważ już jakiś czas temu zostałem zbanowany przez moda za nazwanie "idiotą" podobnego Tobie osobnika, któremu wydawało się że oskarżając Martę Kaczyńską o wyłudzanie odszkodowania za śmierć rodziców w Smoleńsku przyczynia się do "zwalczania" PiS i tym samym "wzmacnia" Ruch Narodowy (z którym się identyfikował), dlatego postanowiłem zawiesić swój udział w tym forum. Na napisanie postu zdecydowałem się tylko dlatego że kilka osób na tym forum, które szanuję, zdawało się nie zauważać dość prymitywnej manipulacji którą mieli nieprzyjemność doświadczyć za sprawą załączonego przez Ciebie linku. Akceptując sytuację że po zamieszczeniu swojego postu na forum publicznym zobowiązany jestem do podjęcia wszelkich polemik które może on wywołać, zwracam się z uprzejmą prośbą aby ewentualne uwagi kierować na priv. Polemiki będę prowadził tylko w ten sposób. Wyjątkiem jest jednak oczywiście Twój post, do którego czuję się zobowiązany odnieść dokładnie w takiej formie w jakiej zadane zostały Twoje pytania.
Uwaga druga: Ponieważ mój post był adresowany bezpośrednio do kolegów serek2 i wizard i dotyczył ich wątpliwości czy KJ i PiS odniósł się do wypowiedzi AH sprzed trzech la,t dlatego trudno jest mi zrozumieć bezpośredni związek pomiędzy moim postem a opiniami zamieszczonymi w Twojej wypowiedzi, dla których mój wpis posłużył jako punkt odniesienia. Wyrażone przez Ciebie poglądy są moim zdaniem zwykłym jojczeniem które nie mają zupełnie związku z tym co napisałem w swoim poście. No chyba że chodzi Ci o to że ponieważ PiS jest be to można wobec niego stosować każdą prowokację? Ale do rzeczy:
Cytat:
|
Może bys tak wyciagnał z swojej szafy fundacji "Srebrna" biografie pana Kryże, Jasinskiego, Aumilera,Graczyka pani Kalaty td. Albo cos o Telegrafie.
|
Co prawda nie wiem dlaczego miałbym wyciągać biografię Kryże akurat z szafy fundacji "Srebrnej" ale zwracam uwagę że PZPR-owski epizod wymienionych przez Ciebie osób nie stanowił przeszkody dla współpracy z nimi takich tuzów opozycji jak: Romaszewski, Macierewicz, Naimski itp, itd. Jak rozumiem kolega (do spóły z Winnickim) ma jednak znacznie ostrzejsze kryteria oceny. Byłbym jednak ciekaw czy oprócz zacięcia publicystycznego stoją za tym jakieś bardziej konkretne zasługi kolegi dla opozycji (w przypadku Winnickiego wiem że takowych nie ma). Byłbym też zainteresowany wyjaśnieniem dlaczego kolega nie podnosi w tym kontekście zastrzeżeń do Artka Zawiszy (przecież współpracował w PiS z wymienionymi osobami), Bosaka czy Winnickiego (jak sam przyznał Giertych był dla niego idolem; kim obecnie jest Giertych nie trzeba wyjaśniać).
Cytat:
|
Czepiasz sie że byl obecy jeden komuch na tysiąc obecnych i oskarzasz RN o bycie inicjatywą bezpieki.
|
Poprosił bym o cytat bo żadną miarą takich opinii nie wygłosiłem. Napisałem natomiast, i nadal to podtrzymuję, o
ubeckiej prowokacji robionej rękami "zwolenników" RN. Uważam że RN daje się w sposób absolutnie niewybaczalny "wpuszczać w maliny".
Cytat:
|
A moze bys tak wpadl na pomysl, że jednak to wlasnie tysiące młodych ludzi którzy widzą u władzy cały czas te same mordy i którym w obecnym status quo ni jak nie znalezc opcji ktora by ich reprezentowala organizuja sie aby skonczyc z polityka bezkarnego rozkradania Polski i deprecjacji wartosci na ktorych nasz naród powinien rosnąc?
|
Tkwiące w podtekście tej tezy stwierdzenie że PiS jest współwinny:
polityki bezkarnego rozkradania Polski i deprecjacji wartosci na ktorych nasz naród powinien rosnąc uważam za kuriozalne. Poproszę o uzasadnienie tej tezy.W przeciwnym wypadku uznam że kolega bezmyślnie posługuje się hasłami propagandowymi podrzucanymi przez zwolenników istniejącego reżimu.
Cytat:
|
Może my naprawde nie mamy ochoty głosowac na PiS bo nas nie reprezentuje? Może dla nas wazne są JOWy i gospodarka wolnorynkowa?
|
Zwracam uwagę że jeśli chodzi o wolny rynek to PiSowi jest tam znacznie bliżej niż RN.
Cytat:
|
Moze bys tak zadal sobie trud posłuchania ludzi zabierajacych glos na Kongresie. Np. Bosaka?
|
Być może zaskoczę ale słuchałem. Żenujący małolat. Politykiem ma szansę zostać za 10 jakieś lat.
Cytat:
|
Mnie osobiscie nie do konca po drodze z Zawiszą czy Winnickim, ale z Bosakiem czy Wiplerem bardziej.
|
O ile się orientuję to Przemek Wipler w ostatnich dniach stał się republikaninem. A to coś zupełnie innego niż RN.
Cytat:
|
A PiS ktory wycina absolutnie wszelkie formy innego myslenia niz te zgodne z linią partii zacznie tracic wyborców bo w polityce jak w życiu. Czasami trzeba isc na kompromis aby osiagnac wiecej - a w PiSie mnie boli ze tego nie rozumie.
|
Opinia o tym że PiS nie jest wielo nurtowy jest tak kuriozalna że aż nie warta polemiki. Dlatego radziłbym zapoznać się bliżej z poglądami chociażby: Jurka,Śniadka, Górskiego, Szałamachy czy Legutki. Pełne spektrum. Podobnie jeśli popatrzyć na media "związane" z PiS: od ND i TV Trwam poprzez GPC, Sieci, GP, TV Republika aż do Do Rzeczy. Trzeba naprawdę wyjątkowo złej woli, albo absolutnego braku wiedzy, aby stawiać tak nieprzemyślane tezy.
I na koniec powtarzam jeszcze raz:
ewentualne polemiki na priv.
Pozdrawiam