Wyświetl pojedynczy post
patrzal-lca
Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.06.2013, 09:42
Baryl napisał(a):Wyświetl post
No to cudownie, że ktoś w Legnicy chce budować wielką piłkę.

A to jest forum kibiców Wisły Kraków. Czternastokrotnego mistrza Polski. A osiem razy tytuł zdobywany był pod rządami Bogusława Cupiała.
Wiem, wiem. Od dziecka związany jestem z Wisłą, dlatego jestem na forum kibiców Wisły Kraków. Wkradła się lekka nieścisłość i pragnąłbym ją czym prędzej wyjaśnić. Historię Wisły oczywiście znam. Pojawia się jednak pytanie, czy klub istnieje dla kibiców, czy dla jego sponsorów i właściciela? Jedyne, do czego zmierzam do merytoryczna dyskusja. Wywodów nt. Legnicy poruszać nie chcę, choć muszę Wam podać jeden, lecz bardzo konkretny przykład, dla wielu być może nie znany, bo nie siedzą w tym. Nie tak dawno byłem jedną z osób, która pilotowała transfer jednego z młodych zawodników Wisły do Miedzi i uwierzcie - Wisła z profesjonalną piłką zaczyna mieć coraz mniej wspólnego. Szczegółów zdradzać nie mogę, muszę jednak przyznać, że tylu problemów nie spotkaliśmy nigdy wcześniej. Analogię mógłbym dostrzec między Miedzą, a Wisłą. Postanowiliśmy jednak nie popełniać błędu, który notorycznie popełniany jest w Krakowie. Klub nie może być chwilową zachcianką właściciela, który publicznie stwierdza, że to, tamto się nie opłaca. Być może warto mierzyć swe siły na zamiary i nie porywać się z motyką na słońce. Obecnie Wisła organizacyjnie nie jest gotowa na europejskie salony. Jeżeli nic się nie zmieni, Wisła zostanie daleko w tyle. I to chyba tyle, mam nadzieję, że dobrze zrozumiecie intencje. Można nazwać to jałową dyskusją, lecz Wisła istnieje ponad 100 lat, dużo dłużej, niż Cupiał spala cygara na loży vip. Kibice nie zmienią polityki klubu, lecz mogą przynajmniej próbować zwrócić uwagę na zaniedbania, które widać gołym okiem. Może warto przestać mydlić ludziom oczy, wmawia się, że przyjdzie Smuda, który zbuduje nową Wisłę. Jasno określmy cel sportowy, kiedy czytam niektóre posty czuję, że ze Smudą wiążę się ogromne nadzieje, puchary, mistrzostwo itd. Nie wiem, czy to właściwa droga. Jeśli kogokolwiek uraziłem faktami - wybaczcie! Wiele osób mówiło, że zmiana w PZPN też nic nie da ..a dało, weszli młodzi i porządkują, wyprowadzają na prostą. Może warto zaufać młodych, kompetentnym ludziom niż wysłużonym dziadkom.

Czy wiadomo, kto obecnie jest dyrektorem sportowym w Wiśle? Bednarz, Kapka, czy jeszcze ktokolwiek inny? Nie wiadomo, kto odpowiada za pion sportowy tej drużyny, a ludzie marzą o budowaniu wielkiego klubu. Najpierw porządki, potem odbudowa. W przeciwnym wypadku to tylko brnięcie w mgłę. Uporządkowanie finansów, ustabilizowanie jej i uniezależnienie od tego, czy Cupiał dokapitalizuje Wisłę, czy też nie. Gdyby nie dodatkowe fundusze Wisła miałaby problem z licencją na ekstraklasę! To są fakty, które czym prędzej należy poukładać. Na to Smuda nie pomoże, zacznijmy więc od góry. Najpierw poważne budowa struktury, jasno określone cele, a następnie Smuda. Na ten problem zwracam uwagę, bo gdy ew. kurek zostanie zakręcony, a Cupiałowi znudzi się marnotrawienie pieniędzy, Wisła zostanie na lodzie. Mam nadzieję, że BC w końcu uzna, że znudziło mu się bawienie szpulką wełny. Wisła to nie klub towarzyski i kółko wzajemnej adoracji - to klub piłkarski. Skoro w Legnicy dało się uporządkować i budować, tak samo można to uczynić w Krk. Dopóki jednak Wisła jest hermetycznie zamknięta i obracają się tam ludzie z kółka żywego różańca nie ma co liczyć na szybką poprawę.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 05.06.2013 o godz. 10:02.
Odpowiedz cytując