Szpak napisał(a):

|
A tak w przybliżeniu ile więcej spłacasz w porównaniu do normalnego kredytu i czy kredyt ze stałym oprocentowaniem może być kredytem hipotecznym?
|
No dużo dużo więcej...ale...to była moja świadoma decyzja. Po pierwsze dla mnie istotnym było biorąc kredyt na lata pod hipotekę,żebym miał ratę jak najniższą, chociaż de facto najdroższą jeżeli się weźmie do ręki kalkulator....
Przykładowo- mając do wyboru ratę miesięczną w systemie rat malejących spłacaną w 10 lat- musialbym zanosić do banku powiedzmy 1800 zł. Wybrałem świadomie ratę stałą na 30 lat i płacę...450 zł...Wiem,ze ogólnie przeplacam okropnie-ale: i tak płacę mniej niż za wynajem- nie oddaję bankowi prawie wszystkiego co mam, mogę sobie pozwolic na coroczne wakacje z rodziną i PRZEDE WSZYSTKIM- taką cyfrę ( dokładnie 121 franków)..mogę zarobić np.rozwożąc pizze jak mi sie noga kiedyś (tfu tfu), powinie.
A w innym przypadku oddawal bym większość zarobków do banku-zero życia towarzyskiego i atrakcji dla rodziny-a jak bym juz splacił-to mając 65 lat już bym nie mial ochoty na nic-hahhahha...
Reasumując- spłacam więcej ogólnie-ale żyję bezstresu i o to mi chodziło....