Wyświetl pojedynczy post
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.06.2013, 01:32
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Krótko bo nie chce mi się długo tłumaczyć prostych spraw. Skoro Twoja znajoma chce pracowac w niedzielę, to niech założy dzialalnośc gospodarcza otworzy sklep, w którym bedziesz jednym (z pewnie niewielu) z klientów.
Kolego sympatyczny, doprowadźmy do sytuacji gospodarczej w naszym kraju porównywalnej z niemcami a wtedy zacznij rzucać przykładami z niemiec...

Dlaczego, uważasz że pracować dla Tesco w niedziele to coś złego, a już w prywatnym sklepie ok? Bo nie rozumiem... Dlaczego kobiety we własnych sklepach mogą tyrać po 7 dni w tygodniu i brać wolne 5 dni w wakacje, a kobiety z tesco w niedziele już pracować nie mogą? Dlaczego na stacjach w wielkich koncernach już pracować można? Możesz mi to wytłumaczyć?

Dwa, skąd słowa o nie wielu klientach? Przecież gdyby tak było, to wielkie koncerny by nie otwierały sklepów 7/24. Zresztą przejdź się do byle osiedlowego sklepu - krócej, ale pewnie też w niedzielę otwart. Jak myślisz czemu, żeby straty robić?
Cytat:
Zadaj tez takie pytanie w Niemczech , podczas sjesty np. w Hiszpanii, Włoszech czy Grecji, że chcesz dokonać zakupów w godz. np. miedzy 12 -14 a tu sklepy pozamykane . A Ty chcesz i Twoja znajoma tez chce
Moja mama ma znajomą która pracuje w tesco na kasie, i zarabia te grosze. Dwie niedziele w miesiącu pracuje. Jeśli jej się tego zakaże straci jakieś 120 zł miesięcznie, czyli 5% budżetu. Jakim prawem chcesz ją z tych pieniędzy okraść? I jesli chcesz pisac o niemczech, to spraw najpierw aby z jej godzinnej pensji na kasie, mogła kupić dokładnie to samo co jej koleżanka zza miedzy...

Co do siesty - przykład z dupy. Akurat we włoszech właśnie wielkie sieci są otwarte, a małe sklepy pozamykane. (nie wiem jak w Hiszpanii czy Grecji, ale są to dwa kraje które jedne z nie wielu są w wiekszej czarnej dupie niż my).

Wątpie też czy jest takie prawo ZABRANIAJĄCE handlu w czasie sjesty. To taka tradycja, dokładnie taka jak w polsce zamknięte sklepy w niedziele. Ale nikt nikomu jej nie broni naruszać.

hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Tak, od razu jak sklepy zamkną w niedzielę to co dziesiąty Polak straci pracę, bezrobocie wzrośnie do 20 %, jak czytam niektóre komentarze to śmiać mi się chce
Zadam ci pytanie, wzrośnie czy zmaleje? Bo nie wiem czy wiesz mamy jedne z najwyższych w Europie...

I nie ma znaczenia, czy wzrośnie o 30%, czy 0,000003%. ŻADNE działania które mogą zwiększyć bezrobocie w naszym kraju nie mają prawa być teraz podejmowane.
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 02.06.2013 o godz. 01:38.
Ddf