Wyświetl pojedynczy post
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 22:42
fialo napisał(a):Wyświetl post
Ale kogo Ty porównujesz? Arnolda, człowieka o niewiarygodnym genie (połączonym z odpowiednią farmakologią oczywiście) z zwykłymi początkującymi na siłowni. W FBW masz ćwiczenia nieizolowane, które angażują wiele partii mięśniowych (także plecy), więc w zupełności wystarzcy 3 serie na plecy w treningu FBW dla początkującego. Tu nie można robić niewiadomo ilu serii od razu, bo organizm czlowieka nieprzyzwyczajonego do wysiłku tego po prostu nie wytrzyma. Regeneracja to podstawa, a nie może być mowy o jakiejkolwiek regeneracji, kiedy masz tak bardzo wyczerupujący trening co dwa dni. Grzbier regeneruje się 4-5 dni. Jak wiemy przyrost masy, tudzież definicja kształtuje się nie podczas treningu, a właśnie w okresie regeneracyjnym. Jak ten czas nie będzie odpowiedni, to mięśnie się po prostu zakwaszą i nic z tego nie będzie. Nie mówię już, że te wszystkie ściągania drążków to raczej powinny być ćwiczenia "pomocnicze", a nie trzon treningu Dla laika 9 serii poprawnie wykonanych ćwiczeń plecy w tygodniu to będzie własnei ogromny boziec.

Plan FBW wyżej był konsultowany na specjalistycznych forach kulturystycznych i został uznany za wzorcowy. 27 serii tygodniowo to herezja. Rozpisz mi jak możesz, jak wg Ciebie powinien wyglądać trzydniowy FBW dla początkującego.
Przykładowo co rozpisałem jednemu chlopakowi (lat 16)

3x12 - drazek do karku
3x12 drazek do klatki
3x12 drazek do brzucha
3x12 podciaganie sztangielek lezac
3x12 wyciskanie sztangielek
3x12 wyciskanie sztangielek na skosie
3x12 ugianie przedramion naprzemiennie
3x12 uginanie uchwytem mlotkowym
3x12 przenoszenie sztangielek bokiem
3x12 bokiem lezac na lawce
3x12 francuz
3x12 prostowanie ramion
3x12 wyprosty
3x12 uginania

Dodam ze podobny trening rozpisalem na ezgaminie z kulturystyki(u Karpia) kiedys i zdalem

Wydaje sie ze wrzucilem chlopakowi jakies niewiarygodne ilosci cwiczen, a w rzeczywistosci wykonywal je spokojnie a trening mu sie podobal. Miesnie musza sie przyzwyczajac do wysilku od samego poczatku i nie mozna ich oszczedzac bo beda zakwasy - kto ich nie mial kiedys? Ja mialem. Dodam ze chlopak nie wykonywal cwiczen obciazajacych kregoslup (wiek), dlatego nogi na koncu. Byl 1 raz na silowni.
Odpowiedz cytując