Wyświetl pojedynczy post
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 22:32
fialo napisał(a):Wyświetl post
Ale kogo Ty porównujesz? Arnolda, człowieka o niewiarygodnym genie (połączonym z odpowiednią farmakologią oczywiście) z zwykłymi początkującymi na siłowni. W FBW masz ćwiczenia nieizolowane, które angażują wiele partii mięśniowych (także plecy), więc w zupełności wystarzcy 3 serie na plecy w treningu FBW dla początkującego. Tu nie można robić niewiadomo ilu serii od razu, bo organizm czlowieka nieprzyzwyczajonego do wysiłku tego po prostu nie wytrzyma. Regeneracja to podstawa, a nie może być mowy o jakiejkolwiek regeneracji, kiedy masz tak bardzo wyczerupujący trening co dwa dni. Grzbier regeneruje się 4-5 dni. Jak wiemy przyrost masy, tudzież definicja kształtuje się nie podczas treningu, a właśnie w okresie regeneracyjnym. Jak ten czas nie będzie odpowiedni, to mięśnie się po prostu zakwaszą i nic z tego nie będzie.

Plan FBW wyżej był konsultowany na specjalistycznych forach kulturystycznych i został uznany za wzorcowy. 27 serii tygodniowo to herezja.
Nie obraź się, ale specjalistyczne fora kulturystyczne ostatnio napisały, że kulturysci jedza trutke dla szczurów przed zawodami...

Nigdy nie robiłem pleców raz w tygodniu, nie wiem, może kiedyś, ale nie pamiętam już tego okresu. Zawsze minimum 20-30 serii tygodniowo wchodziło. Moze na poczatku robilem po 18 czy jakos tak. Plecy sa najmocniejsza czescia mojego ciala. Dawałem rade spokojnie i na poczatku i teraz, wiec nie sadze zeby inni mieli z tym problem.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując