Wyświetl pojedynczy post
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 21:43
fialo napisał(a):Wyświetl post
Człowieku 27 serii To bardzo mało Dla początkujacego Czyś Ty zwariował? Najlepsi kulturyści z dietami na poziomie 15 tys kcal nie robią tylu serii, a co dopiero początkujący na siłowni Przeczytałem to FBW Arnolda i nie ma tam słowa o 27(!) seriach na plecy.

Z całym szacunkiem, ale to tylko potwierdza moją tezę o "fachowości" trenerów personalnych na siłowniach.
Cóż. W końcu muszę odpowiedzieć, więc zrobię to.

27 serii na plecy rozłożone na 3 dni - to oczywiście po pierwsze czyli po 9 serii jednym treningu. Jeżeli już. Obecnie sam trenuje tym treningiem:

http://bigpaker.net/trening-arnolda.htm

Zdarzało mi się również wykonywać po 20 serii na plecy na jednym treningu, to że obecnie robię 15 wynika po prostu z treningu. Plecy są dużą grupą mięśniową, znacznie silniejszą od klatki (zauważ ze w moim obecnym treningu, a jest b.fajny jest 40 serii na klate w ciągu tygodnia). Co robią kulturyści - dziś już żaden z nich nie wykonuje treningów takich jak AS, bo głównie liczy się chemia, ten kto ma lepszą aptekę wygrywa. To swoją drogą. Arnoldowi zdarzało się i po 20 serii na biceps robić - przy dzisiejszych saa byłby niepokonany tak samo jak dawniej.

Wrócmy do pleców i treningu FBW. Oczywistym jest ze po 1 cwiczeniu na kazda grupe to za malo. Miesnie potrzebuja dostac odpowiedni bodziec aby ruszyc do przodu. Od lat moj trener (44 lata treningow), stosuje metode wzmacniania plecow u os. ktore przychodza na silownie, stosowal ja takze i u mnie - nigdy nie mialem ZADNEJ kontuzji plecow pomimo wielu lat treningow. Trening jaki stosowalem byl banalny - byly to 3 serie sciagania drazka do klatki, 3 serie sciagania do karku i 3 serie na maszynie, ktorej do dzis nie umiem nazwac, bo ona chyba po prostu nie ma nazwy i jest dosc wyjatkowa - nie spotkalem jej na zadnej innej silowni (w zyciu zwiedzilem okolo 11). Nigdy nikt nie narzekal na jego system, a wychowal wielu silnych facetow

Przykladowe cwiczenia ktore daje osobom poczatkujacym:

3s sciagania do klatki
3s sciagania do karku
3s sciagania do brzucha na maszynie
3s podciagania sztangielek lezac na lawce ukosnej

Podstawą jest wzmocnienie plecow. Silne plecy sa podstawa do wykonywania wszystkich innych grup miesniowych. Nie bedziesz w stanie prawidlowo robic przysiadow nie majac odpowiednich plecow.

Ponad to sa one duza grupa, najwieksza po nogach - czy 3s na nogi to wystarczajacy bodziec aby OGROMNY miesien czworoglowy uda dostal odpowiedni bodziec do rozrostu, badz wzmocnienia - oczywistym jest ze nie. Tak samo jest z miesniami klatki - aby rosnac musza dostac odpowiedni stymulator do rozwoju - 3s to za malo na klatke. Nogi, klatka i plecy to sa duze grupy miesniowe i musza byc trenowane na wiekszych ciezarach i w wiekszej ilosci serii anizeli pozostale.

Powtorze - PLECY sa podstawa do wlasciwych treningow. Pozycja plecow jest istotna przy 90% cwiczen i przy 100% cwiczen na stojaco.
Odpowiedz cytując