fialo napisał(a):

Ależ ja się zgadzam, że rozwijanie mięśni grzbietu to clue kulturystyki. Tylko nie bardzo rozumiem co mu polecasz. Do FBW, robionego co dwa dni na każdym treningu po trzy ćwiczenia na plecy, zapewne po 3 serie co nam daje 9serii*3 = 27 serii/tygodniowo ? Przecież dopiero wtedy można sobie zrobić krzywdę, nie mówiąc już o kompletnym popaleniu i zakwaszeniu mięśnia. W treningu FBW jest miejsce na jedno ćwiczenie na plecy na każdym treningu po trzy-cztery serie. Trzeba nadmienic, że kolega jest początkujący.
Co do wiosłowań i MC. Im wcześniej się nauczy techniki tych ćwiczeń tym lepiej. Nie ma lepszych ćwiczeń na konkretny plecak. Nie od razu musi sobie nakładać niewiadomo jakie obciążenia. Małym ciężarem, najlepiej pod okiem doświadczonego kolegi tudzież instruktora i będzie ok.
|
Z całym szacunkiem - 27 serii na plecy - jest to bardzo mało. Plecy są 2 największym mieśniem w ciele człowieka i potrzebują dużych stymulacji aby się odpowiednio wzmocnić. Ponieważ dziś nie mam zbytnio czasu na dyskusje, wrzucam Ci link do treningu FBW Arnolda, który poleca on osobom, które dopiero niedawno rozpoczęły swoją karierę na siłowni. 3 ćwiczenia na plecy jak byk
http://bigpaker.net/arnold-sila-masa.htm
"Umieść moje 10 ćwiczeń w tych treningach. Program taki może być zbyt trudny dla początkującego i dlatego sugeruję, jeśli nie jesteś zaawansowany byś wykonywał tylko dwie serie poszczególnych ćwiczeń przez pierwszy miesiąc"