Wyświetl pojedynczy post
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 18:58
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Temat może się przydać

Jestem początkujący, ćwiczę regularnie od około 2 miesięcy, jadę FBW 3x w tygodniu. Cel - 75-80kg, obecnie jestem na 71 kg. Aktualnie robię po 2 ćwiczenia po 3 serie (8-12 powtórzeń) na duże partie oraz po 1 ćwiczeniu na małe partie w cyklu wtorek-czwartek-sobota. Wychodzi około 1h 40 min ćwiczeń, w spokojnym tempie. Optymalnie?

Brzuch - prawda, że mięśnie brzucha są właściwie nie do zajechania?

Edit:
Nie zauwazyłem postu Kocura ani tamtego tematu, jak mod chce niech przeniesie
Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że podstawą dla każdej osoby początkującej są PLECY. Dlatego osobom, które trenują ze mną, a dopiero rozpoczynają swoje treningi, zawsze w planie układam je w pierwszej kolejności, dając im również najwięcej ćwiczeń na nie. 90% planów treningowych zawiera istotne błędy, kładąc w 1 fazie nacisk głównie na mięśnie klatki, co w przyszłości zaowocuje w najlepszym przypadku kifozą (garbem), a w najgorszym doprowadzi do poważnych urazów kręgosłupa. Dlaczego? Plecy są najważniejszym mięśniem. Używasz ich non stop, 24h na dobę, podobnie jak nogi. Są one również niezbędne do prawidłowego wykonywania praktycznie wszystkich ćwiczeń. Dlatego w 1 kolejności staraj się pracować nad nimi. Królem ćwiczeń i ogólnie najlepszym ćwiczeniem na tą partie są podciągania. Jezeli nie jestes w stanie ich wykonywac, symulatorem podciagan jest sciaganie drazka do klatki piersiowej na maszynie w szerokim najlepiej chwycie. Uwazam ze 2 cwiczenia na plecy to za mało - ogólnie mysle ze 3-4 cwiczenia na ta grupe sa niezbedne juz nawet na poczatku. Wyjatkowa sytuacja jest tutaj ta w ktorej osoba ma wade kregoslupa zwana lordoza, badz przepukline kregoslupa - w takim przypadku musi wpierw skonsultowac sie z rehabilitantem zanim rozpocznie treningi na silowni - wada ta istotnie wplywa na to jaki plan nalezy ulozyc osobie. Trenowanie pozostalych miesni po 2 cwiczenia na kazda grupe duza i 1 na mala uwazam - ze jest to ok.

Co do brzucha - nie jest to prawdą. Brzuch również można uszkodzić, ale jest on miesniem ktory faktycznie mozna katowac codziennie.

Czas treningu -ok

Pozdrawiam,
Odpowiedz cytując