piter116 napisał(a):

|
Amen. Niestety wygląda na to, że wywalenie Kosy było jednym z warunków Smudy.
|
Wywalenie to nie właściwie słowo, Kosowskiemu skończył się kontrakt i naturalna rzeczą jest nie przedłużenie go mimo że miał kilka przebłysków i sportowo już się po prostu nie nadaję, nie ta szybkość dynamika, kondycja, zdrowie, nie ten polot bo to powinno cechować skrzydłowego. I tak jego specyficzny sposób poruszania się, długie nogi pozwoliły mu grać na tej pozycji na dobrym poziomie dłużej niż innym. Szacunek dla niego za to co zrobił, to świetny piłkarz, unikatowy pod względem umiejętności, do tego ta jego wyjątkowa charyzma, która sprawiała, że inni grali lepiej bo on potrafił pociągnąć za sobą grę całej drużyny. Tak go zapamiętam.
Podstawą sprawą jest doprowadzenie drużyny do porządku fizycznego i mam nadzieję że Smuda to zrobi bo na boisku trzeba biegać na pełnej .... nie zależnie czy ktoś jest lepszy technicznie, ma dobra wrzutkę ma biegać tyle samo co reszta. Miałem wrażenie, że w pewnym momencie doszło do tego że przymykano oko na Meliksona i Ileva bo są trochę lepis techicznie im było wolno więcej, nie sądzę aby miało to pozytywny wpływ na drużynę.
Smuda liczy się jedynie ze swoimi odczuciami, jeśli dojdzie do wniosku że Głowacki się nie nadaję to on go prostu odsunie i będzie miłał wyj na to co napisze prasa i kibice na forum. (Probierz siedziałby na forum i na konferencji zamiast o meczu to opowiadał o tym co gdzieś przeczytał)
Czy działacze Lecha mogli mieć pretensje za to, że wprowadził Lewandowskiego kosztem Reissa ? Akurat ta bezpośredniość Smudy to moim zdaniem dobra cecha która może się przydać w robieniu czystki.
Sobola bym naturalnie jeszcze przedłużył, sportowo pokazał że jeszcze może do tego miałem wrażenie że dużo pomagał na boisku Stolarskiemu, moim zdaniem gdyby Radek był na boisku nie byłoby takiego eldorado przy wprowadzaniu piłki jak w Poznaniu.