KaSzTaN napisał(a):

nie wiem skad masz te dane, ale troche oderwane od rzeczywistosci (zakladam ze z Monitora Polskiego, bo sprawozdzania Wisly do 2010 wlacznie)
nie mam przy sobie ich, ale jesli chodzi o wynagrodzenia/przychody to tak to wygladalo w mln PLN:
2008: 20.8 / 33.6
2009: 21.7 / 30.1
2010: 12.2 / 27.2
2011: 33.2 / 55.3
2012: przychody nie wiele ponad 30 mln
Dane pochodza z raportow Deloitte, tam sa podane przychody + wynagrodzenia jako % przychodow, z czego juz prosto mozna w milionach obliczyc..
|
Od kiedy to oficjalne dane wyliczone co do grosza, oparte o dowody księgowe, za pomyłke w których są zdaje sie jakieś kary sa oderwane od rzeczywistości ?
A raporcik zrobiony w oparciu anonimową ankietę wypełnioną przez panią Jolę z ksiegowości lub może Ochalika jest wykładnikiem czegokolwiek ? Niektóre kluby w ogóle tej ankety nie wysyłają a dwóch studentów co to opracowuje pewnie patrzy w sufit i wpisuje dane.
Ale zmartwię Cię. Dane które podajesz za raportem to dokładnie "oderwane od rzeczywistości" dane z Monitora
Tyle tylko, że Baala podał za Monitorem wynagrodzenia netto a Twoje wartości to wynagrodzenia netto + ZUS i podatek. Za wyjątkiem roku 2010 gdzie jest według mnie błąd. Prawdopodobnie podane w raporcie 46 % wynagrodzeń odnosi się wyjątkowo do całości przychodów łącznie z transferami (patrz niżej metodologia tworzenia przychodów w raporcie).
Co do przychodów to raport i monitor podają te same wielkości. Czyli wartości podane przez Ciebie zgadzają się z Monitorem. Ale trzeba pamiętać o jednym. Raport nie podaje przychodów z transferów. Tylko : przychody z dnia meczu, transmisji i komercyjne (np. od sponsorów).
To wszystko odnośnie lat do 2010. Bo 2011 i 2012 to się dowiemy jak ukażą się Monitory. I to chyba nie do końca. O ile pamiętam pieniądze od Uefa miały spłynąć w 2012 roku tylko, że nie spłynęły bo Mandziara...
Ciekawe czy w 55 milionach przychodów podanych przez raport są te pieniądze ? W raporcie za 2011 r. niby jest napisane, że tak, ale wedug mnie to niemożliwe.
Cytat:
Ogolnie w 2011 dramat... wychodzi ze prawie wszyscy ktorzy przychodzi od wiosny 2011 czyli Sivakov, Parieko, Melikson, Genkov, Jovanovic i cala reszta miala kontrakty na poziomie 300-500 tys euro...
Jak sie patrzy to widac z czego tak potezny problem jest: w 2011 place byly ponad 30 mln a w 2012 przychody tyle wyniosly, a gdzie cala reszta kosztow...
|
Dramat to był rok 2009. Spore wynagrodzenia i zero sukcesów w Europie. Jeśli by wierzyć raportowi to wzrost wynagrodzeń o 12 milionów (2009 do 2011) spowodował wzrost dochodów o 25 milonów. Rzeczywiście dramat.
W układance finansowej 2011 roku zabrakło jednego (wcale nie LM, choć ona by rozwiązała sytuacje), zabrakło + 5 tys. kibiców na meczu. Dlaczego ich nie było. To już inna znacznie dłuższa dyskusja. (Jakby ktoś chciał w tym aspekcie podnieść argument o "nieidentyfikacji" z obcokrajowacami to proponuje obejrzeć skład na meczu z Koroną a potem zdjęcie pustawego sektora C).