vabanq napisał(a):

ktos cos mi napisze na temat zwiekszenia mocy w silniku 1.4 TSI, 122km--> 140-145km Auto ma w lipcu 2 lata, slyszalem, ze takowa zmiana wiaze sie z mniejszym spalaniem i nieco lepszymi osiagami. CZy ktos wie jak wplynie to na zywotnosc silnika? Auto ma 25tys przebiegu, zadbane i dobrze prowadzone.
I ewentualnie gdzie taki zabieg robic, czy w salonie czy u kogos prywatnego, ewent ktos cos moze polecic?
Z gory dzieki
|
GCS Tuning:
wis.la/qpktj
Kilku kumpli u nich chipowało autka i odpukać do tej pory bezawaryjnie
Jedziesz z Krakowa w kierunku Proszowic. Zresztą mają mapkę na stronie .
Słyszałem też dobre oceny o V-Tech Tuning
http://vtech.pl/
Ale nie znam osobiście nikogo kto u nich był. Plus że są w Krakowie - masz bliżej.
Standardowo chip kosztuje plus minus 1000-1500 zł z wliczoną hamownią. Niektóre kluby w Polsce mają u nich zniżkę.
Lepsze osiągi to wiadomo że są ale czy spalanie ... jakbyś jeździł jak do tej pory to spalanie może być ciut mniejsze - ale mając pod butem kilka KM oraz Nm więcej zawsze się wdepnie dla samej przyjemności.
Nie chipuje się aut po to żeby mniej spaliły ale żeby się lepiej jeździło.
Inna sprawa silnik - nasłuchałem się wielu opinii o 1.4 TSI że materiały nie wytrzymują standardowych przeciążeń, co dopiero po chipie - najlepiej doczytaj na forum branżowym danego modelu czy warto.
EDIT:
zgaduje że to Golf 1.4 TSI 122 KM i 200 Nm
Z tego silnika maks wyciągniesz około 139 KM i 228 Nm