Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2013, 19:17
Elefant napisał(a):Wyświetl post
To nie był zarzut w stosunku do PZPN-u tylko stwierdzenie faktu. Jestem jak najbardziej za ścisłym przestrzeganiem wymogów, a zwłaszcza dotyczących szkolenia.
A przedewszystkim jestem za zniesieniem możliwości spełniania licencji poprzez zawieranie umów z podmiotami obcymi np. na wynajem boisk. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że w takim przypadku Wisła leci pierwsza.
Faktycznie nic żeś takiego nie sugerował, zwracam honor. Chociaż jakby nie było to jest właśnie na takiej zasadzie, że tak źle, tak nie dobrze - wszak nikt nie chce, żeby granie było graniem, a do pucharów wybierano na podstawie licencji z sześciu klubów...chociaż w tym przypadku nie było wyjścia, gdyby PZPN przyznał licencje na puchary wbrew zasadom znowu by dostali karę od UEFA, a ta i tak zrobiłaby swoje, tzn. albo srogo ukarała, albo wyrzuciła te nasze zadłużone kluby z rozgrywek.

Inna sprawa, że Górnik i Wisła prawie na pewno dostaną te licencje na puchary, kwestia jakiś tam papierków w zasadzie.

Elefant napisał(a):Wyświetl post
Co do reszty, cały swiat gra w piłkę używająć do tego celu narzędzia zwanego ligą. Tylko my musimy coś wymyślać. Cóż z tego, że warunki znane są wcześniej. Rozgrywki typu play-off nie są rozstrzygnięciem sprawiedliwym, zostały wymyślone na potrzeby komercji. Mnie się to nie podoba i już.
Oczywiście trochę racji masz, ale "plejofy" gra się w kilku innych ligach, właśnie w rejonie rankingu lig 10-20, do którego dążymy. Tam jest mniej miejsc pucharowych niż w ligach z pierwszej dziesiątki i żeby była walka, to się takowe playoffy robi, m.in. w Belgii, Grecji, czy Holandii.

W każdym razie następny sezon reformę zweryfikuje, trzeba na pewno szukać rozwiązania skrojonego na naszą miarę.
Odpowiedz cytując