Nawet nie zdążyły umilknąć echa po informacjach o finansowaniu przez ministrę Muchę koncertu Madonny (za bagatelka, 5 milionów złotych) oraz o tajemniczych zegarkach ministra Nowaka, dzisiaj gruchnęła kolejna wieść...
Cytat:
Do szokującej notatki ze spotkania wiceministra transportu w Wodzisławiu Śląskim dotarła dziennikarka RMF FM Agnieszka Burzyńska. "Dziwne" zachowanie Tadeusza Jarmuziewicza opisują szczegółowo pracownicy GDDKiA. Chodzi o rozmowy na temat budowy odcinka autostrady A1 Świerklany - Gorzyczki, w których oprócz wiceministra uczestniczyli przedstawiciele inwestora*, czyli firmy Alpine Bau, i lokalne władze.
"W drodze powrotnej udaliśmy się na posiłek do restauracji Astoria w Mszanie, gdzie zastaliśmy Pana T. Jarmuziewicza i K.Gadowskiego w towarzystwie przedstawicieli Alpine Bau, w tym Pana J.Duszewskiego, M.Marciniaka i Jose Ruiza oraz wójta gminy Mszana - Pana M.Szymanka. Na nasz widok Pan T.Jarmuziewicz udał, że nas nie zauważył, nie odpowiedział na grzecznościowe "dzień dobry", po czym wszyscy ww. panowie bardzo szybko opuścili lokal... Zachowanie Pana T.Jarmuziewicza oraz Pana J.Duszewskiego wskazywało na bliższe relacje niż tylko służbowe"
|
*gwiazdka moja, bo chodzi tu oczywiście o Generalnego Wykonawcę (Alpine Bau), a nie Inwestora czyli GDDKiA.
Cytat:
RMF FM: Czy Sławomir Nowak delegował T. Jarmuziewicza na to spotkanie, czy wiedział o tym?
Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa transportu: Minister Sławomir Nowak nie był poinformowany o wizycie ministra T. Jarmuziewicza na budowie MA532.
RMF FM: Jak minister Sławomir Nowak skomentuje takie zachowanie swojego podwładnego?
Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa transportu: Sekretarz Stanu T. Jarmuziewicz jako nadzorujący pion drogowy ma prawo wizytowania inwestycji i spotykania się z wykonawcami inwestycji. Regułą w MTBiGM, której zawsze przestrzega minister Sławomir Nowak, są spotkania z wykonawcami wyłącznie w towarzystwie przedstawicieli GDDKiA jako inwestora.
RMF FM: Czy zachodzi podejrzenie lobbingu?
Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa transportu: To pytanie nie do MTBiGM
RMF FM: Czy sprawa jest znana w ministerstwie? Co zamierza zrobić minister, aby wyjaśnić to zadziwiające zachowanie?
Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa transportu: Minister Sławomir Nowak poprosił Sekretarza Stanu T. Jarmuziewicza o wyjaśnienia. Jednocześnie Minister Sławomir Nowak zwrócił się do Dyr. L. Witeckiego z GDDKiA i Dyr. Departamentu Autostradowego w MTBiGM o wyjaśnienia w związku z notatką.
RMF FM: Czy nie jest to działanie na szkodę interesu publicznego?
Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa transportu: Dopiero po zapoznaniu się z wyjaśnieniami Sekretarza Stanu T. Jarmuziewicza i Departamentu Dróg i Autostrad minister Nowak będzie mógł udzielić odpowiedzi na to pytanie
|
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...nis,nId,967602
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"