Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Yossarian
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2013, 17:17
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Widzę, że starasz się brnąć dalej w porównanie średniej frekwencji na stadionie w stosunku do ilości mieszkańców danego miasta zapominając zupełnie o czymś takim jak ceny biletów, zainteresowanie daną dyscypliną sportu w regionie, konkurencja innych okolicznych klubów, protesty kibiców, oddanie kilku tysięcy KK w akcie protestu to niewątpliwie przekłada się na niższą frekwencję w tym sezonie, a także o innych czynnikach sezonowych.
Zgoda.Przytoczone przez Ciebie czynniki wplywajace na frekwencje tez sa istotne.Nie wiem czy mniej czy bardziej wazne od czynnika demograficznego ,ktorego wagi nie chcesz przyjac do wiadomosci.Jakis spec od marketingu sportowego pewnie cos by nam mogl na ten temat powiedziec.Ja nim nie jestem ,wiec nie bede sie wymadrzal.

Nie chcę odsyłać do konkretnych komentarzy z tematu ekstraklasa, ale wydaje mi się, że kilkukrotnie dosyć obszernie omawiałem temat frekwencji nie tylko na Legii, ale także w innych miastach i to w przeddzień oddania do użytku nowych stadionów. Na pewno wspominałem o tym, że specyfika warszawska, gdzie dużą część targetu, których jako mieszkańców Warszawy zaliczasz do potencjalnych kibiców Legii jest spowodowana tym, że w Warszawie studiują dziesiątki tysięcy studentów z całej Polski, kteórzy następnie po ukończeniu studiów zostają w niej na stałe. W międzyczasie byli kibicami Wisły Kraków, Śląska Wrocław, czy Korony Kielce, więc trudno, aby nagle miłość do dawnego klubu przeszła na Legię. Trudno oceniać jakiego rzędu są to liczby, ale zliczając osoby, które w Warszawie mieszkają od 1-2 pokoleń, a przybyły do tego miasta z odległości 100 km i większej to muszą to być setki tysięcy osób. Setki tysięcy osób, które raczej nie należą do grona ok. 200 tys. posiadających KK Legii.
Coz, ja to widze dokladnie odwrotnie.Wydaje mi sie ,ze w aspekcie marketingowym "stolecznosc"to raczej zaleta niz wada. Zwlaszcza w polskich warunkach ,gdzie swiat pieniedzy i mediow jest skrajnie scentralizowany,co w efekcie powinno ulatwiac prace waszym specom od marketingu.

Średnia frekwencja na meczach klubów ekstraklasy 2011/2012:
1. Legia Warszawa – 20 930 widzów na mecz
2. Lechia Gdańsk – 17 102
3. Śląsk Wrocław – 16 497
4. Wisła Kraków – 16 126
5. Lech Poznań – 15 317
6. Cracovia – 8 233
7. Korona Kielce – 7 875
8. Widzew Łódź – 6 541
9. Zagłębie Lubin – 6 492
10. Ruch Chorzów – 5 908
11. Jagiellonia Białystok – 4 050
12. Polonia Warszawa – 3 787
13. Podbeskidzie Bielsko-Biała – 3 268
14. Górnik Zabrze – 3 058
15. Łódzki KS – 2 685
16. GKS Bełchatów – 1 986

Wspominasz o jakimś zaklinaniu rzeczywistości, a o poprzednim sezonie jakoś zapomniałeś? Frekwencja na meczach ekstraklasy przekroczyła średnio 20 tys. (mimo tlącego się protestu i działań wojewody). Cała czołówka tego rankingu miała przeważnie 3-4 tys. wyższą średnią niż w roku obecnym z różnych względów, ale o prawdziwych przyczynach tego co dzieje się obecnie dowiemy się na jesieni przyszłego roku. Czy są to faktycznie oznaki tego, że zainteresowanie kibicowaniem na nowych stadionach tak osłabło, czy może są to jedynie przejściowe problemy i wrócimy na stały poziom 15-25 tys. kibiców na stadionie przy średniej w sezonie ok. 20 tys. kibiców?
Hmm...no coz.Ja pamietam czasy kiedy na Wisle przyjechal Widzew ze Smolarkiem i Mlynarczykiem w skladzie a na trybunach bylo ponad 40tys luda.Dwa tygodnie pozniej niewiele mniej na Ruchu.Bylo ,minelo.Obecne cyfry czolowki i calej reszty to delikatnie rzecz ujmujac zenada i smutne jest to ,ze nie ma zadnych perspektyw na zmiane tej sytuacji.
Pozostaje jedynie i wam i nam pocieszac sie ,ze w krolestwie slepcow jednooki jest krolem.
Odpowiedz cytując