Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2013, 15:00
Widzę, że starasz się brnąć dalej w porównanie średniej frekwencji na stadionie w stosunku do ilości mieszkańców danego miasta zapominając zupełnie o czymś takim jak ceny biletów, zainteresowanie daną dyscypliną sportu w regionie, konkurencja innych okolicznych klubów, protesty kibiców, oddanie kilku tysięcy KK w akcie protestu to niewątpliwie przekłada się na niższą frekwencję w tym sezonie, a także o innych czynnikach sezonowych.

Nie chcę odsyłać do konkretnych komentarzy z tematu ekstraklasa, ale wydaje mi się, że kilkukrotnie dosyć obszernie omawiałem temat frekwencji nie tylko na Legii, ale także w innych miastach i to w przeddzień oddania do użytku nowych stadionów. Na pewno wspominałem o tym, że specyfika warszawska, gdzie dużą część targetu, których jako mieszkańców Warszawy zaliczasz do potencjalnych kibiców Legii jest spowodowana tym, że w Warszawie studiują dziesiątki tysięcy studentów z całej Polski, którzy następnie po ukończeniu studiów zostają w niej na stałe. W międzyczasie byli kibicami Wisły Kraków, Śląska Wrocław, czy Korony Kielce, więc trudno, aby nagle miłość do dawnego klubu przeszła na Legię. Trudno oceniać jakiego rzędu są to liczby, ale zliczając osoby, które w Warszawie mieszkają od 1-2 pokoleń, a przybyły do tego miasta z odległości 100 km i większej to muszą to być setki tysięcy osób. Setki tysięcy osób, które raczej nie należą do grona ok. 200 tys. posiadających KK Legii.

Średnia frekwencja na meczach klubów ekstraklasy 2011/2012:
1. Legia Warszawa – 20 930 widzów na mecz
2. Lechia Gdańsk – 17 102
3. Śląsk Wrocław – 16 497
4. Wisła Kraków – 16 126
5. Lech Poznań – 15 317
6. Cracovia – 8 233
7. Korona Kielce – 7 875
8. Widzew Łódź – 6 541
9. Zagłębie Lubin – 6 492
10. Ruch Chorzów – 5 908
11. Jagiellonia Białystok – 4 050
12. Polonia Warszawa – 3 787
13. Podbeskidzie Bielsko-Biała – 3 268
14. Górnik Zabrze – 3 058
15. Łódzki KS – 2 685
16. GKS Bełchatów – 1 986

Wspominasz o jakimś zaklinaniu rzeczywistości, a o poprzednim sezonie jakoś zapomniałeś? Frekwencja na meczach ekstraklasy przekroczyła średnio 20 tys. (mimo tlącego się protestu i działań wojewody). Cała czołówka tego rankingu miała przeważnie 3-4 tys. wyższą średnią niż w roku obecnym z różnych względów, ale o prawdziwych przyczynach tego co dzieje się obecnie dowiemy się na jesieni przyszłego roku. Czy są to faktycznie oznaki tego, że zainteresowanie kibicowaniem na nowych stadionach tak osłabło, czy może są to jedynie przejściowe problemy i wrócimy na stały poziom 15-25 tys. kibiców na stadionie przy średniej w sezonie ok. 20 tys. kibiców?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.05.2013 o godz. 15:04.
Odpowiedz cytując