Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Yossarian
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2013, 14:29
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Czyli "trudne tematy" są zwykle kończone, bo nie miejsce, nie czas? Przecież można przenieść się do tematu ekstraklasa jeśli komuś wygodniej, choć nie widzę tutaj jakiegoś dysonansu, gdyż poruszane w tym temacie zagadnienia zarówno dotyczą tematu o ekstraklasie (frekwencja, licencje i ogólnie rzecz biorąc wymogi jakie muszą spełnić kluby chcące w niej brać udział), a także tego pierwszoligowego, gdzie dyskutujecie na temat zasadności awansu pewnych drużyn (Cracovia wiadomo czemu nie), a także tego na jakim etapie przygotowania są dane kluby.

Jeśli jeden podaje przykład na to, że frekwencja na Legii jest be, bo na ostatnim meczu było 15 tys. kibiców, a drugi porównuje procentowo liczbę kibiców na meczu w stosunku do mieszkańców miasta czy aglomeracji (czemu w Nowym Jorku, Moskwie, czy Bombaju na stadionach nie ma po 200-300 tys. kibiców?) to chyba, albo mamy klapki na oczach, albo coś doskwiera.
Uff....Sprobuje jeszcze raz.

Nie wiem czy frekwencja na Legii jest be ,czy moze jest tez cacy.Szczerze mowiac rozstrzygniecie tej kwestii nie spedza mi snu z powiek.Draznia mnie jednak wszelkie proby zaklinania rzeczywistosci a fanii Legii sa w tej materii niedoscignieni.
Widze ,ze nie chce Ci sie szukac wiec wkleje jeszcze raz :

Oto podsumowanie frekwencji YTD na Polo Cocta Arena w sezonie 2012/2013 (zrodlo 90minut.pl)

Ekstraklasa

Korona Kielce 17246
Podbeskidzie Bielsko-Biała 15732
Polonia Warszawa 26531
Wisła Kraków 13000
Piast Gliwice 9000
Jagiellonia Białystok 10517
Widzew Łódź 12356
Ruch Chorzów 11751
GKS Bełchatów 17734
Górnik Zabrze 17356
Zagłębie Lubin 16608
Pogoń Szczecin 21 412
Lechia Gdańsk 15735

Pucharu Polski

Olimpia Grudziądz 11 696
Ruch Chorzów 12 048

Eliminacje LE

Metalurgs Lipawa 13 000
SV Ried 16 000
Rosenborg BK 21 637

To daje nam okragla sume 279359 kibicow.
Teraz podzielmy te wartosc przez ilosc spotkan aby uzyskac srednia =>279359/18=15519,94444
Zaokraglajac w gore mamy srednio 15520 glow na meczu.

Tak wiec ilosc kibicow na przywolanym meczu z Lechia prawie idealnie odpowiada sredniej ,ktora uzyskaliscie w tym sezonie.Ty uwazasz ,ze jest przyzwoita.Ja pozostane przy swoim i twierdze ,ze jest zalosna (jak zreszta globalna liczba widzow w calej tej smiesznej lidze) bo jakkolwiek by jej nie analizowac to nedzne 0,088% miejskiej populacji.
Nie wiem co cie tak bulwersuje we wprost proporcjonalnej zaleznosci pomiedzy ogolna iloscia mieszkancow a liczba tych ,ktorzy pojawiaja sie na stadionie.To chyba logiczne i oczywiste ,ze latwiej zapelnic 25 tysieczny obiekt w 1,7 milionowej W-wie niz 50 tysieczny Wodzislawiu.
Przyklady N.Y,Moskwy etc. zacne ale nie trafione. Gdyby np. w takim N.Y. mieli obiekt na 200 tys.i zorganizowali tam dowolny final NFL,NHl czy NBA to pewnie po godzinie sprzedazy nie byloby biletow.
Odpowiedz cytując