bonawentura napisał(a):

Śmiej się z Wacławczyka, on jest całkiem niezły. Napewno na nasze warunki, jest lepszy od Wilka i to bez dwóch zdań, a to, że gra w Bełchatowie, nie oznacza jeszcze, że nie warto się mu bliżej przyjrzeć. Moim zdaniem warto zastanowić się poważnie nad transferem tego piłkarza. A tak szczerze - to nam dziś bliżej umiejętnościami do Bełchatowa, niż do Legii, więc wpierw musimy zastanowić się nad szybkim przywróceniem siły tej drużynie w Ekstraklasie.
Do tego przydałoby się sprowadzenie młodszego od Garguły Rubena Jurado - na najbardziej wysuniętego ofensywnego pomocnika. Kończy mu się latem kontrakt i jest to transfer realny do Wisły.
Mniej realny jest transfer Matrasa z Piasta, jednak ten piłkarz ma 22 lata i jako melodia przyszłości mógłby zacząć rządzić i dzielić właśnie w środkowej linii Wisły. I on byłby za Wilka, który moim zdanie jest bardzo przeciętnym piłkarzem.
Odchudzenie kadry rozpocząłbym od porozumienia ws. rozwiązania kontraktu z Gargułą. Po co nam trzeci ofensywny środkowy piłkarz, gdybyśmy mieli Jurado(Chrapek jako jego naturalny zmiennik). Nie przedłużałbym Pareiki, tylko wypożyczyłbym z opcją pierwokupu Zubasa z Poniewieża. Rozwiązałbym również kontrakt z kryształowym Jovanovicem, mimo że kosztował 400 tysięcy euro, albo sprzedałbym go za drobne pieniądze gdzieś indziej. Zamiast niego na ławkę sprowadzić kogoś o wiele tańszego i sprawnego, młodego piłkarza - zmiennika Stolarskiego - albo kogoś z MESY. Z Chavezem też rozwiązałbym konrakt i poszukał na ławkę młodego zdolnego środkowego obrońcę z niższej ligi, by mógł za rok i w trakcie nowego sezonu skutecznie zastępować w obronie Głowackiego.
Zostawiłbym za to jeszcze na rok Kosowskiego, Ilieva i Sobolewskiego - ci piłkarze jako wchodzący z ławki zawodnicy, mogliby na ostatnich kilkanaście minut uspokoić grę.
Co do ataku - jeśli Sikorski miałby zabijać śmiechem to proponuję inne rozwiązanie - sprowadzić Demjana z Podbeskidzia - latem kończy mu się kontrakt, a jest chyba trzeci w klasyfikacji strzelców.
Reasumując - musimy wykorzystywać okazje. Ja przedstawiłem tutaj swoją gruntowną wizję przebudowy drużyny na najbliższy sezon i uważam, że właśnie piłkarze, których zaproponowałem daliby Wiśle jakość, a już z pewnością pozwoliliby na jej lepszy rozwój.
To nie jest takie proste - kupić napastnika... drużyna nie jest złożona tylko z napastników. Słyszałeś o bramkarzu, obrońcach i pomocnikach?
|
Iliev wynocha razem z Sergiejem, Jaliensem, Sikorskim - za drodzy jak na przeciętność, którą pokazują.
Podobnie jak i Tobie marzyłoby mi się pożegnanie Garguły, Jovy i Burligi (kompletne dziadostwo) - podobna sytuacja jak wyzej.
Oprócz tych których wymieniłeś to np. Przybecki mógłby robić trochę dobrego wiatru na skrzydle.