|
Ja nie wiem czy my nie mamy kłopotu z obsadą bramki. Siergiej kontuzja, Miśkiewicz choroba... Nie wiadomo ilu z tych siedmiu nieobecnych w Białymstoku teraz zagra na R22. Widzew ma wbrew pozorom fajny skład i wielu utalentowanych piłkarzy, których z chęcią zobaczyłbym przy Reymonta w przyszłym sezonie, ale zakusy na nich ma Legia. Wszystko zależy od ich tzw. game attitude czyli pisząc po polsku czy wyjdą na tzw. k**wie czy a'la stojko stojanov.
W tym momencie mamy dwie koncepcje, dwa sposoby myślenia, które mam wrażenie są ze sobą sprzeczne: po sezonie odchodzi około 7-8 dziadów i w myśl pierwszej koncepcji nie powinni oni grać tylko powinniśmy stawiać na młodych utalentowanych (jakkolwiek by to nie brzmiało dziwnie w naszym przypadku) czyli przykładowo: Miśkiewicz, Stolarski, Uryga, Szewczyk, Kamiński, czy nawet Buksa. Z drugiej jednak strony Kula wierzy, że 7 dziadów da mu puchary, więc o to gramy. Ja nie widziałbym powodów do żartów z Kuli bo to tylko 6 punktów do 4 miejsca, ale równie dobrze Chorzów może powiedzieć - gramy o puchary, a my z takim poziomem skończymy prorokuję na 9-10 miejscu.
Do rzeczy: trzeba sobie jasno powiedzieć, że sezon mamy przegrany i nic go już nie uratuje. Tu nie chodzi o miejsce na koniec sezonu (chyba, że wygralibyśmy wszystko i zagrali w pucharach, ale w to nie wierzy chyba nikt włącznie z trenerem), tylko o styl, który jest nijaki. Trener odchodzi i nic go nie uratuje. Większość piłkarzy, którym kończy się sezon odchodzi więc bądźmy sprytni i dla dobra klubu, tej drużyny wykorzystajmy końcówkę sezonu do przygotowania do następnego. Kto wie czy do pierwszego składu nadaje się jeden z drugim młodzikiem? A kiedy to sprawdzić jak nie teraz? Wtedy będzie wiadomo na jakie pozycje potrzebujemy kogoś nabyć. Skoro ktoś się nie sprawdził i odchodzi z klubu, nie wiążemy z nim przyszłości, nie opierajmy na nim gry w tym sezonie, tylko grajmy o przeglądnięcie i wykorzystanie posiadanego potencjału pod kątem przyszłego sezonu. Nie można też wystawić samych młodych, bo sami bez pomocy weteranów zrobią kupę na meczu ekstraklasy, ale zacznijmy dawać im szansę...
Dlatego moim zdaniem: Miśkiewicz - Jovanovic, Uryga, Chavez, Bundoza - Mały, Sobol, Wilk, Chrapek, Stolarski (Szewczyk) - Kamiński (Buksa)
Pytanie: Kto z młodych Wisły jest na wypożyczeniu w innym klubie i powróci do Wisełki w przyszłym sezonie? Nalepa z Termaliki i ktoś jeszcze?
Do what you mean and mean what you do.
|