Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.04.2013, 12:39
Elefant napisał(a):Wyświetl post
(...) Przykład zamierzonej budowy boiska dla młodzieży przez TS świadczy, że pewne sprawy nie wymagaja wielkich milionów, wymagają przede wszystkim chęci.
To nie kwestia chęci tylko celu. Cel działalności TS Wisła jest zapisany w jego statucie, zacytuje (§10 punkt pierwszy):

Celem Towarzystwa jest upowszechnianie kultury fizycznej poprzez działalność
w zakresie sportu, wychowania fizycznego, rekreacji i rehabilitacji ruchowej.

Jeśli głównym celem TS jest upowszechnianie kultury fizycznej to naturalnym jest rozbudowa bazy treningowej Towarzystwa.

Inaczej sprawa ma się z S.S.A Wisła. Tutaj cel wyznacza właściciel.
Tym celem dla Cupiała była reklama spółki Telefonika, najpierw na arenie krajowej a potem na międzynarodowej czyli w rozgrywkach LE oraz LM. Taki mieliśmy cel i pod niego budowaliśmy zaplecze. Czyli sukces był potrzebny tu i teraz. Pełen stadion, infrastruktura, bilety przez internet, Polacy w składzie zawsze były na dalszym planie a jeśli nie przybliżały znacząco do celu to były brutalnie mówiąc zbędne. Liczył się marketing TF i Cupiała. Ładnie tutaj się wpasowuje powiedzenie Bednarza "Jeśli na polu szeroko rozumianego marketingu odniesiemy sukcesy to może ten okres uda się skrócić." Wiem ze to wyrwane z kontekstu ale pokazuje co rządzi obecną Wisłą S.S.A. i jaki jest cel na który klub kładzie nacisk.

Reasumując - porównujesz jabłka do gruszek. Oba podmioty choć nazwy (prawie) są te same mają zdecydowanie różne cele.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 21.04.2013 o godz. 13:13.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując