rw88
Cytat:
|
Cytując bodajże Klicha - "to takie typowo Polskie". Za przykład chętniej podajemy tych, którym się coś nie udało, niż analogiczny przypadek tych, którzy radzą sobie całkiem dobrze. Moim zdaniem awans Piasta Gliwice dał tej lidze kilku nowych, ciekawych piłkarzy typu Trela, Jurado, Matras, Oleksy, czy Podgórski. Grają na schludnym obiekcie, na miarę drużyny środka tabeli, który jest regularnie w połowie zapełniany, na hity wypełnia się w całości. Równie dobrze mogę powiedzieć, że jeśli mają dołączyć do ligi dwie drużyny podobne do Piasta, jestem jak najbardziej za powiększeniem ligi.
|
No tak, jakby podniecanie sie byle czym to tez nie byla typowo Polska cecha... przynajmniej w futbolu
Ciekawy pilkarz to taki ktory wyglada jakos na tle europy (moze byc 3 liga) a nie taki ktory wyglada jakos na tle Widzewa czy Jagielonii.
Postawmy sprawe jasno, Piast to fajnie poukladany klub,
ale jak na nasze realia ligowe. Tylko tyle i az tyle. Znaczy to ni mniej ni wiecej ze Piast nie grzeje nikogo (na minus, na plus) poza jego wlasnymi kibicami. Fajnie ze jest taki klub w ekstraklasie, lepsze to niz kolejny LKS, ale nie zmienia to faktu ze, przepraszam bardzo, mozna pawia puscic gdy sie slyszy ze warto zwiekszac lige by bylo jeszcze wiecej Piastow w lidze; by bylo jeszcze wiecej slabych zespolow (14 nie wystarczy?).
Lech pokazal ile naprawde warci sa Ci "ciekawi" pilkarze. Jechal z nimi jak chcial. Az sie boje myslec co by bylo jakby zamiast z Lechem grali z... nie wiem, BATE
Pamietam jak podniecales sie Patejukiem (wzmocnienie Slaska!). Zupelnie bezpodstawnie. Robisz teraz dokladnie to samo z Piastem.
Cytat:
|
Bo są to bardzo dobre przykłady lig, którym się udało. Oczywiście jest dobre o ile odbiorca jest w stanie pojąć, że w tym porównaniu trzeba zachować jakąś skalę porównawczą dla różnic finansowych. Ale jeśli porównujemy różnice pomiędzy czołówką, a dołem tabeli w lidze polskiej, a różnice pomiędzy czołówką i końcówką tabeli w Premier League, nie widzę w tym nic dziwnego. Dziwne by było gdybyśmy bezpośrednio porównywali czołówkę naszej ligi, z czołówką w Anglii.
|
To sa przyklady z glebokiej dupy wziete, nic wiecej. To sa kraje gdzie sa wielkie pieniadze, sa to kraje z fantastycznym szkoleniem na poziomie globalnym; innymi slowy, sa to kraje gdzie mamy kilkadziesiat klubow stabilnych finansowo i minimum kilkaset pilkarzy (nie mylic z kopaczami).
U nas jest moze kilkanascie klubow w miare stablinych finansowo + kilkudziesieciu pilkarzy (reszta to ludzie przebierajacy sie za pilkarzy).
To ze latawiec sie unosi to jeszcze nie powod by porownywac go ze statkiem kosmicznym. Serio, serio!