Ktoś tu ostatnio wyzywał kogoś od
rusofoba. Jak się okazuje, świat jest pełen rusofobów*
Cytat:
Moskwa - w odpowiedzi na nałożenie w piątek przez Waszyngton sankcji wizowych i zamrożenie aktywów 18 obywateli Rosji oskarżonych o brutalne łamanie praw człowieka, wprowadziła podobne restrykcje wobec 18 obywateli USA.
Pod presją rusofobicznych nastrojów członków Kongresu USA zadano silny cios dwustronnym stosunkom i wzajemnemu zaufaniu.
|
http://www.rp.pl/artykul/11,999668-M...rzednikom.html
*rusofob - osoba która ośmiela się krytykować i niekochać rządzących Rosją
A tutaj ciąg dalszy "rusofobicznych" argumentów, tym razem w stosunku do Polaków i miłe, pojednawcze słowa za Katyń:
Cytat:
Kontrowersyjne słowa o zbrodni katyńskiej. Dziennikarze opuścili salę
Dyskusję pod hasłem "Rosja i Polska: historia, która utrudnia wzajemne zrozumienie" zorganizowała agencja prasowa RIA Novosti. Do dyskusji, którą nazwano "okrągłym stołem" zaproszono jedynie rosyjskich ekspertów.
Już w zaproszeniu do udziały w tym przedsięwzięciu napisano -"rusofobia była i pozostaje podstawowym instrumentem w kontaktach Warszawy z Moskwą".
W tym duchu rozpoczął również swoje wystąpienie dyrektor Rosyjsko - Polskiego Centrum Dialogu i Porozumienia. Jurij Bondarienko stwierdził, że - w stosunkach polsko - rosyjskich od lat nic się nie zmienia. W jego opinii Polacy wciąż mają te same pretensje, dodając w ostatnim okresie jedynie kwestię obławy augustowskiej.
"Niezbyt kreatywni są nasi polscy koledzy" - dodał Bondarienko. "Wyrosły już całe pokolenia, które nawet nie wiedzą, że Dzierżyński i inni twórcy sowieckich organów represji byli Polakami. Oni nawet się tego nie domyślają" - stwierdził Bondarienko.
Uznał również, że zbrodnia katyńska nie jest ludobójstwem a przestępstwem wojennym.
"Przecież ludzi zabijano nie ze względu na narodowość. Nie trzeba być historykiem, żeby to zrozumieć. Wystarczy poczytać Marksa, Engelsa i Lenina. Ci ludzie byli przedstawicielami burżuazji" - dodał szef Rosyjsko - Polskiego Centrum Dialogu i Porozumienia.
Gdy Bondarienko nazwał polskie publikacje na ten temat "propagandą", obecni na spotkaniu polscy dziennikarze opuścili salę.
|
Czekam na komentarze "rusofili" Szpenia i Asa82
http://fakty.interia.pl/polska/news-...usc,nId,955637

foto: 12.06.10 podpisanie listu intencyjnegoy ws. współpracy Centrum;
EDIT:
Oczywiście w lemindżych mediach sielanka: PiS, matka Madzi i Europa zachwycona Polską....

"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"