rw88 napisał(a):

|
Po raz kolejny pytam, czym pod względem finansowym różni się utrzymywanie klubu I ligi od utrzymywania klubu w Ekstraklasie oprócz zupełnie niepotrzebnie zwiększonych znacznie płac piłkarzy, głównie nowych i zwiększonych płac sztabu szkoleniowego? W dodatku klub po awansie ma niemałą kasę z racji praw telewizyjnych, no i zazwyczaj wiąże się to ze wzrostem frekwencji na trybunach. Czekam na odpowiedź na tą jakże nurtującą mnie kwestię.
|
Kulisów funkcjonowania klubów ekstraklasowych nie znam, gdyż zatrzymałem się na poziomie Dolcanu Ząbki, Znicza Pruszków, czy Huraganu Wołomin.
Porównałbym jednak przejście z I ligi do ekstraklasy do biura nieruchomości/kancelarii prawnej, która ma zamiar awansować do pierwszej ligi w swojej dziedzinie, więc jest zmuszona do wynajęcia biura w prestiżowej kamienicy, bądź w biurowcu A-klasowym, gdzie stawki wynoszą więcej niż kilka ojro z metra, do tego konieczna jest obsługa dobrego biura księgowego, a nie księgowej za 100 zł, zatrudnienie na pełny etat asystentów, pracowników biurowych, czy sekretarki, którzy do tej pory mogli pracować na śmieciówce, a teraz "nie wypada".
A także wiele, wiele innych, które wpisałem, ale przeglądarka zastrajkowała.
Z tego tekstu dotyczącego Pogoni można doczytać się pewnych niuansów:
wis.la/goqrf