Wyświetl pojedynczy post
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.04.2013, 08:21
kuba.j.g. napisał(a):Wyświetl post
Polacy, polskie wojsko zdobyło Moskwe RAZ! Do reszty sie nie odnosze bo nie wiem co chcesz tym osiagnać. Tak mozna bic piane w nieskonczonośc i dopominac sie ekranizacji kazdego dnia z naszej historii.
A taki film o zdobyciu Moskwy to w którym momencie chciał byś zakończyc?
RAZ, jesli nie uwzględnimy interwencji z 1606 r. gdy z naszej inspiracji i przy udziale naszych wojsk (głownie husarii) posadziliśmy na tronie w Moskwie Dymitra Samozwańca.

Cytat:
30 czerwca 1605 roku Dymitr, wraz z „polską gwardią” wkroczył do Moskwy, a 31 lipca się koronował.Nowy car otaczał się Polakami i był „polski” w zachowaniu – nie wymordował swoich przeciwników politycznych.
W związku z tym zawiązał się spisek bojarów Szujskich, którzy postanowili, zgodnie z wielowiekową tradycją, pomóc carowi uwolnić się od ziemskich trosk. Okazją była wielka uroczystość ślubu cara z Maryną Mniszchówną w maju 1606, na który przybyło wielu gości z Polski. 27 maja Samozwaniec został zabity a wraz z nim wymordowano 500 Polaków.
Carskiego trupa spalono i wystrzelono z armaty na zachód. Nowym władcą został Wasyl Szujski.
Tak oto skończyła się pierwsza obecność Polaków na Kremlu (30 czerwiec 1605 – 27 maj 1606).
Drugi RAZ to był wiadomo rok 1610. A film można by zakończyć w dowolnym momencie uznanym przez reżysera , tym bardziej, że nie ma żadnego filmu dotyczącego historii wojen z Rosją czy państwem moskiewskim a wystarczy tylko poczytać o tamtych wydarzeniach aby mieć scenariusze na dziesiątki filmów czy seriali.
Oczywiście jak piszesz, że nie wiesz co chcę osiągnąć. Dobrze wiesz, chcę zmusić do myślenia aby znalazł odpowiedź dlaczego takie filmy jeszcze nie powstały i pewnie prędko (przy takiej władzy) nie powstaną.
Dlatego dla czerni kręci się Ranczo 7 a niebawem 8 i 9.