StelmiOriginal napisał(a):

Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy.
Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca...
Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK...
Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. 
PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów"
|
25 zł od mandatu

Nie ma szans. Jakby tyle było sam bym został kanarem. Miałbym podstawe jakaś małą, złapał 4 osoby i już jest 100 zł do dniówki. 4 osoby bez problemu złapie na dzień. Jeszcze jakis rok temu puszczali mnie za 20 zł mówiąć że mają 30 od mandatu

Prawie uwierzyłem

A i na koniec : brzmisz jakbyś miał dużo wspólnego z MPK albo ZIKiTem lub jesteś kanarem