Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.03.2013, 22:23
Sporo działo się temacie w tym kilkugodzinnym międzyczasie, gdy uduchawiałem się, ale jak widać jego specyfikacja ma to do siebie, że "nie znosi próżni". Zabieganie o czyjeś względy, bądź szukanie aprobaty i poklasku nie jest niczym nowym w moich kilkuletnich obserwacjach jednak ja z natury jestem człowiekiem wyrozumiałym dla innych i oceniam ludzi nie po tym jak zaczynają, a po tym jak kończą. Przypadki takich metamorfoz w obie strony już odnotowałem, stąd solennie przyznaję, że każdemu daję szansę - nawet tym co obiecywali swoje odejście z forum po przegraniu zakładu, a tego nie uczynili

Kończąc tematykę cen, a dokładnie wątek cukrowy, który z tego co pamiętam był już dosyć dokładnie opisywany podczas "kryzysu cukrowego" w naszym kraju to należy przypomnieć wnioski jakie wtedy wyciągano, bądź ja wyciągałem.
1. Spekulacje na polskim cukrze sięgnęły wtedy apogeum, ale nie można wykluczyć, że dalej mają miejsce.
2. Artykuły spożywcze nie mają narodowości do póki nie dochodzi do afer i nadużyć (przypadek koniny, a wcześniej wołowiny, czy mleka).
3. Kraje potężne gospodarczo takie jak Niemcy, a szczególnie ten kraj wykorzystują kraje biedniejsze (Polska) korzystając z dostępu do tanich produktów (cukier), a kraje biedniejsze nie dość, że mało co z tego mają to jeszcze za ten produkt (cukier) muszą płacić więcej, choć jest to produkt "swój".
4. W przypadku Niemiec działa jeszcze efekt skali, a także fakt, że świetnie rozbudowana logistyka największych sieci handlowych wpływa na utrzymywanie się niskich cen produktów.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 29.03.2013 o godz. 22:37.