mr_kwolf napisał(a):

|
Masz eNke czy C+? Jeżeli C+ to na jakiej podstawie wysłałeś wypowiedzenie?
|
Umowa mu się kończy w kwietniu.
Wysyłanie wypowiedzeń ma sens
TYLKO I WYŁĄCZNIE jeśli:
1. Kończy Wam się właśnie czas określony umowy. Na miesiąc przed (pod koniec miesiąca poprzedzającego ostatni) trzeba wysłać wypowiedzenie, żeby umowa nie przeszła Wam na czas niekreślony, na warunkach po cenach bez promocji. Te ceny widzicie teraz po zalogowaniu się do ica.cyfraplus.pl (ja muszę próbować dwa razy, za pierwszym razem mnie nie zalogowuje) i są horrendalne (przykładowo, za mój pakiet płacę 104, ale po okresie funkcjonowania umowy musiałbym płacić ponad 180).
lub
2. Otrzymaliście nową propozycję od nc+, której nie akceptujecie.
Ad 1. Możecie oczywiście wysyłać wypowiedzenia umów, których termin jest odległy, ale wypowiedzenie jest skuteczne na koniec okresu umowy. I podkreślcie to w wypowiedzeniu, że o takie wypowiedzenie Wam chodzi, bo inaczej mogą przywalić Wam karę za przedwczesne rozwiązanie umowy.
Taka porada pojawiła się na profilu fb antycplus, sugerując, żeby na końcu wypowiedzenia dać formułkę, że nie zgadzacie się na dysponowanie Waszymi danymi przez nc+. Ktoś sobie wymyślił, że wycofując zgodę na używanie danych blokujecie nc+ możliwość dzwonienia do Was i wysyłania pism, a więc zmianę Waszego aktualnego pakietu. Moim zdaniem jest to bzdura: zgodziliście się na przetwarzanie danych przy okazji zawierania umowy do końca obowiązywania umowy. Ktoś świadcząc Wam usługę
musi mieć możliwość kontaktu z Wami w trakcie świadczenia tej usługi. Prawo nie działa wstecz, zatem wycofanie zgody na przetwarzanie danych będzie zapewne skuteczne dopiero po wygaśnięciu Waszej umowy.