Proud napisał(a):

Mam pytanie odnoście golenia
Jak zwykła maszynka podrażnia mi skórę, to jest szansa, że elektryczna będzie dla mnie lepsza?
Jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy zakupie elektrycznej maszynki do golenia?
i jeszcze jedno...jak mam takie płaskie pierzyki, które nie przeszkadzają mi w używaniu zwykłej maszynki to chyba nie powinno być problemów z elektryczną?
|
Ja właśnie ze względu na podrażnienia przesiadłem się na maszynkę elektryczną. Masz do wyboru dwa rodzaje: pierwsza - taką jaką oferuje np. Philips - charakterystyczne kółeczka na głowicy, druga - siateczka jak ma np. Braun. Sprawdziłem oba patenty i bardziej odpowiada mi Braun. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem to pomyśl o zakupie maszynki od ok. 400 zł - np. Braun Series 5 - im droższa tym będzie dokładniej golić. Nawet nie patrz na maszynki typu Braun Series 1. Koniecznie z podwójnym ostrzem i ruchomą głowicą. Licz się z wymianą folii i noża co 1-1,5 roku w zależności od gęstości zarostu, wydatek około 120 zł. Ale odpada koszt zakupu nożyków i pianki do golenia. Niestety, na podrażnienia trzeba znaleźć sposób. Kolega musi golić się co drugi dzień (używa Philipsa) ze względu właśnie na podrażnienia. Ja na początku też miałem problemy bo używałem płynu po goleniu. Zacząłem używać zwykłej ciepłej wody z mydłem i mam spokój. Pamiętaj też że elektryczną maszynką nigdy nie ogolisz się tak dokładnie jak nożykiem. Trzeba też trochę więcej czasu spędzić przed lustrem aby efekt golenia był zadowalający. Inna zaleta - elektryczną ogolisz się zawsze i wszędzie.