Wyświetl pojedynczy post
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.03.2013, 22:55
enzo napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, o co chodzi. Ale z drugiej strony nawet komputer postawiony na procesorze Core i5 czy i7 (o czym sam wspominasz) będzie z biegiem czasu wolniej startował albo bardziej męczył się przy wyświetlaniu zawartości folderów. Zwłaszcza jeśli na dyskach jest bałagan i gdzieś tam w tle hasają sobie jakieś śmieci typu spyware - a takie problemy spotęguje jeszcze choćby fakt, że "twardziel" nie będzie w między czasie defragmentowany, sprawdzany pod katem logów itd., itp.

Niestety tutaj nie pomoże tak naprawdę ani to, że komputer dostanie te cztery rdzenie, ani nawet wsadzenie do środka większej ilości pamięci RAM. A w związku z tym ja nie widzę raczej większego sensu pchania się w procesory czterordzeniowe od Intela czy nawet "ośmiojajowce" od AMD. Jeśli Ci zależy możesz dorzucić dodatkową kość pamięci (2x4GB) - niemniej uważam, iż to wciąż będzie sztuka dla sztuki. Tak po prawdzie (bo mówimy rzecz jasna o Windowsie) - jedynie regularne sprzątanie śmieci może w tym przypadku pomóc. Natomiast i tak prędzej czy później będziesz zmuszony przeprowadzić formatowanie HDD, żeby zauważyć różnicę.

Ewentualnie można byłoby też za zaoszczędzoną kwotę wsadzić tam jakiś dysk SSD, na którym zainstalujesz system oraz najczęściej wykorzystywane programy (reszta niech leży na "normalnym" dysku). Wówczas taki sprzęt rzeczywiście będzie sporo szybszy w zastosowaniach, o których rozmawiamy. I takie rozwiązanie mogę Ci polecić - tym bardziej jeśli w przypadku sprzętu biurowego możesz sobie dopłacić aż tyle.
Mam prośbę, daj jakiś przykładowy zestaw jaki byś złożył w budżecie dajmy na to 2500 z W7. Ciekawa opcja jest ten dysk Ssd.

Zdaję sobie sprawę że będę go musiał czyścić za jakiś czas, jednak chciałbym ten moment odkryć jak najdalej w przyszłość.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując