Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.03.2013, 11:23
haeno napisał(a):Wyświetl post
Jeśli dobrze myślę chodzi tu o sytuacje w której zleceniodawca opóźnia wypłatę za dostawę towaru/usług.
Problem dosyć istotny, bo już niejedna firma upadła tylko dlatego, że podatek był do zapłacenia a kontrahent leciał w kulki, kasy nie było i interes trzeba było zwinąć...
Jak rozumiem miałoby to ukrócić ten proceder poprzez odpowiedzialność finansową strony, która leci w kulki, ale rzeczywiście takie sformułowanie tego artykułu może prowadzić do sporych nadużyć.
Jeśli by tu uniezależnili od tego czy kwestie finansowe pomiędzy podmiotami są uregulowane to byłbym jak najbardziej za taim prawem. Na zasadzie, nie zapłaciłeś swojemu dostawcy, odpowiadasz finansowo przed urzędem skarbowym za jego zaległości.
Jeśli by miało to być tylko w formie dodania tego jednego paragrafu - no to zabrali się za problem nieudolnie.

PS
Jest gdzieś całość tej propozycji nowelizacji do przeczytania?
Wiem o co Ci chodzi, ale nie tego ta nowelizacja dotyczy. Piszesz o sytuacji, w której mimo nie uzyskania zapłaty za fakturę od zleceniodawcy, dostawca musi odprowadzi od niej VAT. Tego Platforma się nie tyka i nie zamierza tykać. Za to wprowadza kolejny przepis idealny do nadużyć i mordowania kolejnych firm.

Pomysł Platformy dotyczy zabezpieczenia interesu Skarbu Państwa w przypadku, gdy dostawca nie ureguluje podatków. Wówczas solidarnie za nie zapłacony podatek odpowiada podatnik który zakupił towar.
Na chłopski rozum: kupujesz 40 ton stali zbrojeniowej za 1920 zl/tonę o legalnej firmy. W przypadku gdy dostawca ma nieuregulowane zaległości podatkowe związane z tą stalą,to ty odpowiadasz solidarnie za jego zaległości (!). Bo powinieneś wiedzieć, że cena rynkowa stali wynosi 1950 zł, a nie 1920 zł i na pewno dostawca coś przeskrobał by było taniej, więc z automatu jesteś współwinny. Docelowo skarbówka wkroczy do Ciebie i ściągnie z "całego majątku" spółki wszystko to, czego nie zapłacił dostawca. Fajnie nie?

Przesyłam kilka linków, w tym propozycji nowelizacji:

http://www.paliwa.pl/news/nowelizacj...om-karuzelowym
http://www.izbarolnicza.pl/files/1206781658.pdf

AS82 napisał(a):
Ja na PO nie głosowałem ,to sie mnie nei pytaj
A na PiS głosowałeś? Bo tylko o nim tu nawijasz,nawet nie pytany. Więc może tytułem uzupełnienia jednak postarasz się o kilka komentarzy na temat pomysłów partii, która tu już rządzi prawie 6 lat.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"